2016. április 22., péntek

Kádár Sára Hajnalka: Emberek, a mi otthonunk a Föld!

Megettem már a kenyerem javát, de +15 fokos, meleg karácsonyt, és –25-ös hideget egyetlen évben sem értem meg. Eddig.


évszakok, környezeti katasztrófa, környezetvédelem, természet, erdőirtás, Föld, globális felmelegedés,
Mint a porcelán — Forrás: pixabay
Jó pár éve figyelmeztet a tudós világ a globális felmelegedésre, az ózonlyukra, az emberi tevékenységek felelőtlen pusztítására. Sokan csak a vállukat rándítják erre, mások még azt se. Miért gondoljon a Föld jövőjére, az utódokra? Egyszer élünk, hallani gyakran.

Igen, de a Föld is egyszer él, s az unokák, dédunokák tán egyszer se, ha ezt így folytatjuk!

Sokan meggondolatlanul örvendeznek, hogy legalább kevesebbe kerül a fűtés, drága a gáz, a villanyáram. Még–még valamennyire elfogadható a hajléktalanok, az egyik fizetéstől a másikig tengődők ilyetén gondolkozása. De hol vannak a többiek, a megszámlálhatatlanok? Akiknek nem gond a hideg időszakban 24 fokos melegben élni többszobás házaikban, alkalomhoz illő kocsikkal furikázni pár méter távolságra is. A nagy erdőirtások, az őserdők felégetése, a megszámlálhatatlan pusztítás nem érdekli őket vagy épp kihasználják azt. A fontos, hogy nekik jó legyen.

Mindez miért? A haszonért. Az elkövetkező nemzedék sorsával mi lesz? Ugyan már, érdekli is ez a haszonlesőket. Pedig nagy léptekben pusztul a Föld. Mindössze ötven év alatt rohamosan megváltoztak az éghajlati viszonyok is.

Az én gyerekem még halványan emlékszik az évszakokra, de a maiak értetlenkednek a négy évszak hallatán! Hogy lenne négy? Kettőt érzékelnek már: egy tűzkatlan forrót, s egy, esős, néha kevés havas hideget.

évszakok, környezeti katasztrófa, környezetvédelem, természet, erdőirtás, Föld, globális felmelegedés,
Négy évszak — Forrás: pixabay
Mit jelent számukra a tavasz? Kizöldül a természet, s máris nyári ruhába kell bújniuk. Az én tavaszom más volt. Két, három hónapig is tartott, a zord tél után lassan melegedett a nap, csepegni kezdtek a jégcsapok, az utakon kásásodott a hó, majd erecskékben megindult az olvadás. Lassan lekerült rólunk a téli kabát, a sapka, a sál, s előkerültek a vékonyabb tavaszi ruhák.

Mi nyáron hónapokig fürödhettünk, napozhattunk, bokáig érő meleg porban járkáltunk, de este, reggel felfrissült a világ, s óvatosan melegedett, forrósodott a levegő. Most egyből pokoli hőség gyötör mindent, mindenkit.

S az ősz, nahát, az meg úgy elhúzódott, hogy még decemberben is zöldellnek a fák, nyílnak a virágok. S aztán bezúdul váratlanul a fagy, s könyörtelenül elhervasztja az életet.

A tél, a hó pár napig tart, épp hogy sikerül hóembert gyúrni, máris olvadni kezd, nem hallhatják lábuk alatt a csikorgó hó csodálatos hangját, s csak napokig szánkózhatnak, korcsolyázhatnak, mert alig három nap alatt elolvad a téli csoda.

Igaz, a mesében is három nap egy esztendő.

De a mi életünk nem mese, tőlünk függ a Föld is, a jövendő élet is, emberek!

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.