2015. január 26., hétfő

Johannis durván beszólt Putyinnak

A román elnök nemcsak indokoltnak tartja az Oroszország elleni szankciók fenntartását, de szigorítana is azokon, amennyiben Moszkva továbbra sem hajlandó hiteles módon segíteni a további vérontás megelőzésére irányuló politikai megoldás megtalálását.


Oroszország, Ukrajna, Románia, orosz-román kapcsolatok, Vlagyimir Putyin, Klaus Johannis,
Putyin nem a konfliktus békés rendezésére, hanem annak elmélyítésére használja befolyását
Klaus Johannis első ízben tett közzé hétfőn hivatalos állásfoglalást az ukrán válsággal kapcsolatban decemberi hivatalba lépése óta.
Csatlakozom az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok képviselőihez, amikor gyilkosságnak minősítik a mariupoli civil lakosság elleni támadást. Ezért nemcsak az ukrajnai szakadárokat terheli a felelősség, hanem a felfegyverzésükben részt vevő Oroszországot is, amely nem a konfliktus megelőzésére használja befolyását - fogalmazott a román államfő.
Mariupol, UKrajna
ENSZ: a Mariupol elleni támadás háborús bűncselekmény volt. Fotó: Szerhij Vaganov/AP/MTI
Rámutatott: Románia támogatja Kijevet, hogy valóra válthassa európai, euroatlanti integrációs célkitűzéseit, és elítéli Ukrajna területi épségének, illetve szuverenitásának megsértését.

Johannis elődje, Traian Băsescu az ukrajnai válságért következetesen Moszkvát tette felelőssé, és azzal vádolta Putyint, hogy a volt Szovjetunió határait akarja helyreállítani.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI