2015. január 15., csütörtök

Idén új arculatot és köntöst kap a Szent György Napok

Idén új koncepcióval jelentkezik a Szent György Napok - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. 


Szent György Napok 2015, bóvli, kultúra, zene, színház, vásár, Antal Árpád, Városimázs Iroda, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld,
A képre kattintva elolvashatják a 2014-es Szent György Napokkal kapcsolatban megfogalmazott nagy vihart kavart észrevételeinket. Sántha Imre Géza felvétele 
Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: arra a következtetésre jutottak, hogy a 2014-es évi Szent György Napok már nem tudott újat hozni, ugyanakkor kinőtte a kereteit, ezért újra kellett azokat gondolni.

Antal úgy értékelte, hogy a költségvetési nyomás hatására a szervezők kevesebb pénzből több programot próbáltak előállítani és ez óhatatlanul a minőség rovására ment.

Éppen ezért új gondolják, hogy itt az ideje az újrakezdésnek, gyökeres váltatásokkal akarják megújítani a rendezvényt.
Olyan visszajelzések érkeztek a szentgyörgyiektől, hogy azt szeretnék, hogy a Szent György Napoknak ne annyira fesztivál jellege legyen, hanem sokkal inkább városünnep, ami elsősorban a helyi embereknek a helyi emberekről szól. 
Éppen ezért az idei Szent György Napokat egy új koncepció mentén alakítjuk ki, mely céljaiban és tartalmában egyaránt jobban hasonlít az eredeti városünnep koncepcióra, azaz szerényebb lesz, de tartalmasabb és inkább értékhordozó. 
Ennek ellenére nem lesz rétegrendezvény, mert egyrészt nincsen hiány rétegrendezvényekből a városban, és a Szent György Napok mindenkié, tehát igény van a tömegrendezvényekre is – fejtette ki a polgármester.
Mea Culpa

Antal Árpád arra is kitért, hogy véleménye szerint tavaly egészen sajnálatos módon a szervezők egyike nem helyénvaló módon kezelte a Szent György Napok szervezési stílusával és tartalmi elemeivel kapcsolatos kritikai észrevételeket, helytelenül és sajnálatos módon listázásról beszélt az észrevételek megfogalmazóival kapcsolatosan.
Én ezt akkor is hibának tartottam és most is annak tartom, ezért az ő nevében is szeretnék elnézést kérni azoktól, akiket ez érintett, akik emiatt megbántva érezték magukat - mondta Antal Árpád.
► Városimázs

A 2015. április 24-étől május 3-áig tartó Szent György Napok szervezését a Városimázs Iroda fogja lebonyolítani, őket fogja segíteni a korábbi szervezőcsapat, tanácsokkal és munkával egyaránt és megszűnnek a titulusok is.

A kulturális programokat a helyi kulturális intézményekkel együtt fogják kialakítani és a meghívottak listáját is egy szakemberekből álló bizottság hagyja majd jóvá. Ezzel a rendezvényt szinte teljes mértékben visszaviszik a Polgármesteri Hivatal intézményi keretei közé.

A 2015-ös Szent György Napok alatt sokkal kisebb lesz a programszám, a tavalyi évhez képest nagyjából feleannyi programpont lesz, de jobban kiválogatják a programokat, kevesebb fellépő lesz, de nagyobb neveket szeretnének elhozni.

Megszűnik a B-színpad

Helyette gyermekváros lesz, ahol egész nap a gyermekeknek és a családoknak szerveznek programokat. Még nem született döntés arról, hogy a gyermekvárosban engedélyezzék-e az elektromos játékokat, ezzel kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, vannak, akik csakis hagyományos játéktérben gondolkodnak, de nagyon sok szülő szeretné, ha a gyermekeik kivehetnék a részüket a környéken egyébként általában elérhetetlen és a gyerekek körében igen kedvelt vidámpark élményből. A polgármester ezzel kapcsolatban IDE várja a szentgyörgyi szülők véleményét.

A bóvliárusok nem kapnak helyet a vásárban

Eddig azért biztosítottak nekik helyet, mert költségvetési szempontból egyfajta szükséges rossznak tartották, részvételük kiesése azonban jelentős űrt okoz a rendezvény költségvetésében, ezt úgy korrigálják, hogy kevesebb program lesz és az önkormányzat növeli a rendezvény pénzügyi támogatását.

Marad, de megváltozik Kultúrkert

A Székely Nemzeti Múzeum kertjében szervezett rendezvényt sikerként értékelik, de ez is visszatér eredeti formájába, kevesebb és minőségibb programpontokkal jelentkezik.

► Tűzijáték

Nyitott kérdés, hogy tűzijáték zárja-e a városnapokat. Egyre többen kérték, hogy a hivatal inkább szociális célokra fordítsa azt a pénzt, de mivel az előző években a tűzijátékra szánt összeget egy helyi vállalkozó ajándékozta a városnak, ezt nem tehették meg. Az már most borítékolható: ha mégis lesz tűzijáték, családbarát időpontban rendezik meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Sepsiszentgyörgy Polgármesterui Hivatala/közlemény