2015. január 27., kedd

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítják Mezei Jánost

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a romániai Korrupcióellenes Ügyészség a hétfőn este őrizetbe vett Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét.


DNA, Gyergyószentmiklós, gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, Hargita megye, korrupció, Monturist Kft., zsarolás, visszaélés

A DNA honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint Mezei 2013-ban polgármesteri minőségében egy olyan telek eladásáról kötött adásvételi szerződést egy céggel, amely nem volt eladható.

A Gyilkos-tó partján álló, 400 négyzetméteres telek a város hozzájárulását képezte egy, a Budapest V. kerületével közösen létrehozott Kft-ben.

Az ügyészség szerint a polgármester január 17-én felszólította a Monturist Kft igazgatóját, hogy két napon belül nyújtsa be a lemondását. Azzal fenyegette meg az igazgatót, hogy amennyiben nem mond le tisztségéről, olyan információkat hoz nyilvánosságra róla, amelyek ellehetetlenítik a gyergyószentmiklósi létét. A fenyegetéssel – az ügyészség szerint – a polgármester azt akarta elérni, hogy az igazgató álljon el a Monturist Kft. vagyonának visszaszerzését célzó jogi lépésektől.

A DNA kezdeményezte Mezei 30 napos előzetes letartóztatását, a Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban kedd este elutasította ezt, mindössze 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el a polgármester esetében. A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

A Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerületének és Gyergyószentmiklósnak az önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítésére. A város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Székelyhon
A kép forrása: Facebook/Gyergyói Hírlap