2015. január 29., csütörtök

Fordulat a Néppártban: Toró visszalép, Szilágyi lehet a befutó

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt decemberben lemondott elnöke kijelentette, nem száll versenybe a szintén leköszönt Szilágyi Zsolt alelnökkel a párt elnökségéért a hétvégi országos küldöttgyűlésen.


EMNP, Erdély, magyarság, politika, Szilágyi Zsolt, tisztújítás, Toró T. Tibor
Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor
A volt pártelnök egy csütörtöki kolozsvári sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, hogy Szilágyi Zsolt elnökké választása konszenzust teremthet a néppártban.

„Szívesen adom át neki a stafétát. Nagyon remélem, hogy igent mond, és elvállalja a tisztséget” - jelentette ki az EMNP alapító elnöke. Hozzátette: 25 éve megannyi közös projektben álltak egymás mellett Szilágyi Zsolttal, így ő maga csak akkor száll versenybe az elnöki tisztségért, ha Szilágyi nem vállalja a jelöltséget.

Az EMNP területi szervezetei a párt öt politikusát jelölték az elnöki tisztségre, köztük Szilágyi Zsoltot és Toró T. Tibort.

A szombaton tartandó marosvásárhelyi tisztújító küldöttgyűlést azt követően hívták össze, hogy decemberben mind Toró, mind Szilágyi lemondott a pártban betöltött vezető tisztségéről, miután a párt jelöltje a várakozások alatti eredményt ért el a romániai elnökválasztáson.

Az EMNP élén eltöltött három év mérlegét megvonva Toró T. Tibor az eredmények közé sorolta, hogy a román párttörvényben megszabott nehezen teljesíthető feltételek ellenére sikerült „zöldmezős beruházásként” bejegyeztetni a pártot, mely a 2012-es önkormányzati, a 2012-es parlamenti és a 2014-es államfőválasztáson is részt vett.
Megkapaszkodtunk az erdélyi politikában, és országosan is kezdtek jegyezni minket - jellemezte a párt jelenlegi helyzetét Toró.
Eredményként mutatta be az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal fenntartott, a Fidesszel „stabilizált”, és a Székely Nemzeti Tanáccsal kialakított stratégiai partnerséget.

A Fidesszel fenntartott kapcsolatról szólva kijelentette, az a megközelítés is hamisnak bizonyult, hogy az EMNP a Fidesz erdélyi „lakájpártja” lenne, és az is, hogy a „Fidesz által ejtett” párt lenne.

Toró a kudarcok között említette, hogy a pártnak nem sikerült olyan ütemben növekednie, ahogy szerették volna, nem sikerült egyesíteni „a nemzeti autonomista tábort”, és nem sikerült a párt szimpatizánsainak egy „kollektív sikerélményt” nyújtani.

Úgy vélte, a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokon az EMNP sikerének a kulcsa, hogy a párt a Magyar Polgári Párttal közösen alakítson ki egy olyan politikai pólust, melynek ereje összemérhető az RMDSZ erejével. Véleménye szerint, az EMNP élén bekövetkező vezetőváltás új esélyt adhat ennek a politikai pólusnak a létrehozására.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI