2015. január 28., szerda

Filmtudományi mesterszak a Sapientián

Filmtudományi mesterszakot indít Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem - jelentette be Tonk Márton, az egyetem Természettudományi és Művészeti Karának a dékánja.


oktatás, filmoktatás, Románia, Kolozsvár, Sapientia,

A mesteri képzés elindításához az egyetem a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen igényelte és kapta meg az akkreditációt.

A 2015/2016-os tanévben 15 diáknak nyílik lehetősége arra, hogy a hároméves filmes alapképzés után mesterszakon folytassa Kolozsváron a tanulmányait.

Pethő Ágnes, a média tanszék vezetője szerint nagy szükség volt a mesterszakra, hiszen az egyetem alapképzését elvégző diákok eddig Magyarországon, de esetenként Németországban vagy Angliában folytatták a tanulmányaikat. Magyar nyelvű filmes mesterképzés eddig nem létezett Erdélyben.

Újságírói kérdésre Tonk Márton elmondta: az egyetem filmes technikája folyamatosan használatban van. Pályázatokkal és a technika alkalmankénti bérbe adásával tudják teljesíteni azt a szerződésben vállalt kötelességüket, hogy a működési költségek negyedrészét maguk teremtsék elő.

A dékán azt is elmondta, hogy az elmúlt években megnőtt azoknak a magyarországi fiataloknak a száma, akik a Sapientia kolozsvári karán tanulnak, de a jelenség nem vált tömegessé. Hozzátette, egyelőre nem kell attól tartani, hogy a magyar állam által fenntartott intézményből kiszorulnának az erdélyi diákok.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A kép forrása: Sapientia