2015. január 30., péntek

Felfüggesztették Gyergyószentmiklós polgármesterét

Felfüggesztette tisztségéből a Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott Mezei Jánost a marosvásárhelyi táblabíróság - közölte pénteken a Székelyhon.


DNA, Gyergyószentmiklós, gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, Hargita megye, korrupció, Monturist Kft., visszaélés, zsarolás
Mezei János. Fotó: Facebook/Gyergyói Hírlap
A városvezetőt hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a Korrupcióellenes Ügyészség.

Az ügyészek hétfőn őrizetbe vették a polgármestert és kezdeményezték előzetes letartóztatásba helyezését. A törvényszék ezt alapfokon elutasította, helyette 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el.

A DNA fellebbezése nyomán a táblabíróság jogerős döntése megerősítette, hogy Mezei János szabadlábon védekezhet, de a bírósági felügyelet idejére eltiltották a polgármesteri tisztség gyakorlásától.

A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

A gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a portált, hogy ideiglenesen az alpolgármester veszi át a városvezető döntési és aláírási jogkörét.

Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Székelyhon