2015. január 11., vasárnap

Charlie vagyok, zsidó vagyok, rendőr vagyok

Legkevesebb 3,7 millióan vettek részt a vasárnapi franciaországi terrorizmusellenes tüntetéseken, ekkora megmozdulásra még soha nem volt példa az országban.


Párizs, szolidaritás, Charlie Hebdo, franciaországi terrortámadás, párizsi vérengzés,

A belügyminisztérium becslése szerint a vidéki városokban összesen két és fél millióan vonultak utcára, míg Párizsban 1,2 és 1,6 millió közzé tehető a demonstrálók száma.

A párizsi tüntetés résztvevőinek pontos számát lehetetlen megbecsülni „a rendkívül tömeges részvétel” miatt - közölte a minisztérium. A tüntetők az eredetileg kijelölt útvonalaknál jóval szélesebb területen vonultak, ezért képtelenség megszámolni őket.

A République téren a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál fiatalok és idősek, gyerekek és szüleik, franciák és külföldiek, muzulmánok és zsidók együtt adóztak az áldozatok emléke előtt.

Párizs, szolidaritás, Charlie Hebdo, franciaországi terrortámadás, párizsi vérengzés,
Én is egy rajzoló vagyok.
Fotó: Twitter/Kim Willsher
A térről több útvonalon is elindultak az emberek a Nation tér felé „Charlie vagyok, zsidó vagyok, rendőr vagyok” feliratú táblákat tartva a magasba. Volt aki „Muzulmán vagyok, de nem terrorista”, „Charlie Akbar”, „Francia vagyok és nem félek”, „A tinta folyjon, ne a vér!”, „A szólásszabadságnak nincs vallása” felirattal érkezett, sokan a francia nemzeti zászlót lengették.

A nyugodtan hömpölygő, jó hangulatban megemlékező tömeg rendszeresen a Charlie szót skandálta, és többször spontán módon elénekelte a Marseillaise-t, a francia himnuszt.

Az emberek beszélgettek egymással, mosolyogtak, a tüntetést biztosító rohamrendőrök láttán pedig tapsviharban törtek ki és azt kiabálták, hogy „köszönjük”, amiért péntek este a három napig tartó franciaországi terrorcselekmény-sorozat után a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

„Még soha nem voltam tüntetésen” - mondták sokan az újságírók kérdésére, hogy miért jöttek el. Legtöbben fontosnak tartották a sajtószabadság iránti ragaszkodásukat és a szolidaritásukat kifejezni, miután példátlan módon egy lapnak gyakorlatilag a teljes szerkesztőségét kivégezték a terroristák.

A párizsi vérengzések muszlim hőse
Charlie Hebdo: Egy túlélő vallomása

A menet élén Francois Hollande államfő oldalán mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel. A politikusok egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt.


Párizs, szolidaritás, Charlie Hebdo, franciaországi terrortámadás, párizsi vérengzés,
Az első sorban b-j: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Rania királyné, II. Abdalláh jordániai uralkodó neje.
Közülük egyesek, így Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Ali Bongo gaboni elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlétét is bírálta több francia lap, például a Le Monde is, arra hivatkozva, hogy „ők kevéssé a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság tiszteletben tartásáról ismertek”.

A liberális lap kérdésére a francia elnöki hivatal közölte:

„Tekintettel arra a világméretű bajra, amelyet a terrorizmus jelent, mindenkit szívesen látunk, mindazokat, akik készek segíteni minket ezen csapás leküzdésében. A terroristák a sajtószabadságra és a rendőrökre támadtak, antiszemita cselekményeket hajtottak végre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy különbséget tegyünk az országok között és megbélyegezzük őket. Ezek a vezetők egyértelműen elítélték a Charlie Hebdo elleni támadást.”

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI