2015. január 9., péntek

Charlie Hebdo: egy túlélő vallomása

Maga sem érti, hogyan élte túl a vérengzést - mondta Laurent Léger, a Charlie Hebdo francia szatirikus lap egyik újságírója, aki jelen volt azon a szerkesztőségi értekezleten, amelynek legtöbb résztvevőjét hidegvérrel kivégezte szerdán két fegyveres.


Laurent Léger, párizsi vérengzés, terrorista támadás, Charlie Hebdo, Je Suis Charlie, Párizs, Franciaország,
Az áldozatok szemének fényképei. Fotó: John Minchillo/AP
„Először azt hittük, petárdák robbannak. Aztán lépéseket hallottunk. Még mindig azt kérdezem magamról, hogyan úsztam meg” - mondta az újságíró csütörtök este a France Info hírrádiónak adott interjúban.

Azt is elmondta, hogy eleinte senki nem értette, mi történik. Miután a szerkesztőségben az újságírók mindig viccelődtek egymással, tényleg azt hitték a szerkesztőségi ülés tagjai, hogy a többiek a folyosón petárdáznak. „Egy pillanatig villanást láttam. Akkor megértettem, hogy ez nem vicc”.
Kinyílt az ajtó. Egy pacák Allah Akbárt kiáltva berontott. A GIGN (csendőrségi különalakulat) vagy a RAID (a rendőrség elitalakulatának) tagjaira hasonlított, álarc volt rajta és teljesen feketében volt. Mindkét kezével egy fegyvert szorongatott - emlékezett vissza a túlélő.
Elmondta, hogy a francia sajtóértesülésekkel ellentétben a merénylők nem név szerint keresték az áldozataikat, és nem is szólították meg őket.
Tény, hogy kiejtették Charb (a főszerkesztő) nevét. Aztán azonnal lövések dördültek. Lőporszag. Néhány pillanat alatt mindenki a földön volt. Folyamatosan lőttek, össze-vissza - tette hozzá a szemtanú.
Laurent Léger, párizsi vérengzés, terrorista támadás, Charlie Hebdo, Je Suis Charlie, Párizs, Franciaország, Eiffel torony
Az áldozatok előtti tiszteletadásként hat percre lekapcsolják a párizsi Eiffel torony díszkivilágítását 2015. január 8-án. Fotó: José Rodríguez/EPA
Arra a kérdésre, hogyan tudott megmenekülni, Léger elmondta: „Szerencsére, be tudtam bújni egy asztal alá, egy sarokban. Hátul. Még mindig nem értem, hogyan sikerült. Nem vettek észre. A kollégáim sorra haltak meg. Ott maradtam összegörnyedve. Láttam a többieket a földön, hallottam a detonációk hangját, és aztán hirtelen csend lett. Hosszú csend”.

Laurent Léger aztán lépéseket hallott és megértette, hogy a támadó visszajött, de nem járta körbe a termet. Miután kiment a folyosóra, néhány szót váltott valakivel. „Ekkor tudatosult bennem, hogy ketten vannak” - tette hozzá Léger.

Az újságíró szerint a támadás után teljes volt a zűrzavar.
Azt hittem, hogy körbejárják a szerkesztőséget, hogy megkeressék a túlélőket. Aztán felálltam, volt még néhány túlélő. És akkor minden olyan irreális volt. Jött az elképedés. A sebesültekhez rohantunk. Megértettük, mi történt. Mindez Párizs közepén, egy újságnál - mondta Léger.
Klaus Johannis: Je suis Charlie

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI