2015. január 14., szerda

Charlie Hebdo: az új lapszám tartalmából

A magát felelőtlen újságnak nevező Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap 16 oldalas e heti lapszáma nem okoz meglepetést.


Charlie Hebdo, Kouachi-fivérek, Mohamed próféta, párizsi vérengzés, sajtó, terrorizmus, sajtó, média, Je Suis Charlie,
Hárommillió példányban, 16 nyelven jelenik meg az új lapszám. Fotó: Eddy Lemaistre/EPA/MTI
Durva szexuális szatíra, Mohamed-karikatúrák, a pápát ábrázoló képek, rajzok az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetről és egyéb gúnyrajzok, például egy muzulmán nő, aki felemeli a burkáját, és megmutatja meztelen testét.

A lap hátoldalán címszavakban utalás van arra, hogy míg a lap 25 éve áll fönn, a terroristák 25 másodperc alatt végeztek a munkatársai nagy részével.

► Szétkapkodták a Charlie Hebdo új számát

A szerkesztőségi cikkben a lap köszönetet mond annak a sokmillió embernek, aki kifejezte vele szolidaritását, de visszautasítja azokat az „álértelmiségi célozgatásokat”, miszerint az újság iszlámgyűlölő volna. A cikk szerint azok, akik azonosultak a Je suis Charlie jelmondattal, ezzel azt mondták ki, hogy az állam és az egyház szétválasztását támogatják, a világi állam elvének pártján állnak.

A magazin köszönetet mond azoknak, akik őszintén védik a szólás szabadságát, de trágár kifejezéssel illeti a többieket. Hevesen bírálja azokat, akik úgy kezdik érvelésüket: „elítélem a terrorizmust, de...”.
A legmulatságosabb az volt a héten, hogy a Notre Dame harangjai a mi tiszteletünkre szóltak.
A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération című francia újság, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon a fehér turbánt viselő Mohamed próféta Én vagyok Charlie feliratú táblát tart a kezében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI