2015. január 23., péntek

Botrányt keltett a magyarországi libafosztásról szóló tévériport

A Mindannyian libák vagyunk című riport miatt egy divatcég perel, az állatvédők tiltakoznak, a magyarok a kezüket mossák, állításuk szerint Magyarországon a tollszedés nem tilos, szigorú előírás szabályozza, és különben is nem az ő tisztük, hogy minősítsék az olasz piacon zajló folyamatokat.


RAI Report, libatenyésztés, tolltépés, Moncler, divat, állatkínzás, Magyarország, Olaszország, libafosztás

Az olasz közszolgálati televízió (RAI) Report című oknyomozó műsorának stábja annak igyekezett utánajárni, hogy az általuk megnevezett olasz divatcég rövid kabátjainak a bélésébe milyen libatoll kerül, hogyan és milyen áron.

A luxusmárkának számító Moncler dzsekijei 800-1000 euróért kaphatóak, miközben a tévés riport szerint a cég legfeljebb 30-40 eurót invesztál a termékbe. A különbséget a fogyasztók fizetik, akik semmit sem tudnak a gyártás körülményeiről.

A magyarországi riportot készítő olasz stáb vidéken forgatott, lúdtenyészeteknél, tollfosztóknál és tollfeldolgozó üzemben is. Munkájuk közben a tévéseket egy gazda vasvillával kergette el.

A beszámoló szerint Magyarországon évente kétmillió ludat ölnek le dzsekikért, párnákért és libamájért. Az itáliai üzletekben árult drága kiskabátokba élő magyar ludakról szakítják le a tollat, kínozva az állatokat. A rejtett kamerával rögzített felvételeken az olasz tévében bemutatták, hogyan sebzik meg a szárnyasokat tolluk kiszakítása közben, valamint a filmen számos beteg állatot is látni.

A riport arra is kitér, hogy miközben az olasz vásárlók azt hiszik, drága, minőségi magyar toll kerül a dzsekikbe, a ruházati cikkeket a valóságban különböző eredetű, silány tollal bélelik Romániában. A luxusdzsekik miatt tehát kínozzák az állatokat, lokalizálják a termelést, úgy, hogy Olaszországban magas a munkanélküliség, ráadásul egy semmit nem érő terméket árulnak euróezrekért.A riport megtette a hatását, a Moncler részvényei zuhanásba kezdtek, az állatvédők pedig bojkottot hirdettek a cég által árult dzsekik ellen. A vállalat pert indított a RAI-val szemben, és egy másik luxuscég, a Prada is elítélte a műsort.

Oliviero Toscani, a Benetton-márka világhírű fotósa is kritizálta a riportot, azt mondta, liba és álszent az, aki most fedezte fel, hogy az olasz divatcikkeket külföldön olcsón gyártják, és hogy a dzsekikhez lúdtoll kell. „Mit gondoltatok, az égből hullik alá a toll?” – tette fel a kérdést.

Erre Olaszországban azonnal közösségi kampány indult „Mindannyian libák vagyunk, éljenek a ludak, vesszenek a dzsekik!” felkiáltással.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió