2015. január 15., csütörtök

Az ügyészség elkezdte a „terrorista” Antal Árpád kivizsgálását

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség írásban kérte az RMDSZ-t, hogy bocsássa rendelkezésére Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek a Szövetségi Képviselők Tanácsa december 13-i ülésén elhangzott beszéde hanganyagát.


Antal Árpád kiengedte a „Fekete Március” szellemét a palackból
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára csütörtökön hírlevélben közölte, hogy a szövetség eleget tett az ügyészség keddi kérésnek.
Reméljük, hogy a DIICOT-nak elküldött hangfelvétel, valamint a felszólalás írásos kivonatának román változata elegendő bizonyíték arra, hogy a Szövetséget, Antal Árpádot ne vizsgálják ki terrorizmus gyanújával, illetve a mondvacsinált eljárást berekesszék – jelentette ki Kovács Péter.
Kovács nevetségesnek tartotta az ügyészségi vizsgálatot. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség 25 éve a párbeszéd útján próbálja képviselni az erdélyi magyarság érdekeit a romániai politikában.

Az ügyészség decemberben közölte, hogy hivatalból bűnvádi eljárást indít az SZKT ülésén elhangzott felszólalások ügyében. A hatóság akkor nem tisztázta, hogy konkrétan melyik nyilatkozat alapján vizsgálódik, csak annyit közölt, hogy a terrorizmus visszaszorítása és megelőzése elleni törvény alapján vizsgálja, hogy az elhangzottak kimerítik-e a fenyegetés bűncselekményét.

A román sajtó korábban Antal Árpádnak az SZKT ülésén elhangzott kérését idézte a vizsgálattal összefüggésben. A román nyelvű híradások szerint a polgármester azt kérte Victor Pontától, utasítsa a Kovászna megyei prefektust, hogy hagyja békén a magyarokat, különben megismétlődhet Székelyföldön az 1990-es marosvásárhelyi román-magyar véres etnikai konfliktus.

Később az Active Watch bukaresti civil szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a román sajtó rosszul fordította Antal Árpád kijelentését.

Antal felszólalásának inkriminált passzusa:
Végül pedig Frunda tanácsos úrnak, Victor Ponta miniszterelnök tanácsos urának, tanácsosának szeretném mondani, hogy kérje meg a főnökét vagy a tanácsoltját, miniszterelnök urat, hogy utasítsa a helytartóját, hogy ne provokálja az erdélyi magyarokat. Mert az, amit Kovászna megye prefektusa tesz, az minősíti a miniszterelnök urat is.
És hogyha valakinek nem az az érdeke, hogy a románok és a magyarok Sepsiszentgyörgyön, Háromszéken, Székelyföldön, valahol esetleg megint ugyanolyan helyzetbe kerüljenek, mint Marosvásárhelyen ’90-ben, akkor egy minimális tiszteletet nyújtsanak az irányunkba.
Marosvásárhelyen 1990 márciusában románok és magyarok közötti véres etnikai konfliktus robbant ki.

Antal Árpádnak és több székelyföldi magyar önkormányzati vezetőnek évek óta vitájuk van a székelyföldi megyék többnyire román prefektusaival a magyar és a székely nemzeti jelképek használata ügyében. Ez a vita november közepétől újult ki, a polgármester ezzel kapcsolatban utalt beszédében Kovászna megye kormánymegbízottjára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | RMDSZ