2015. január 12., hétfő

Az apáknak nem szabad hóembert építeni

vallás, muszlim, hóember, hóemberépítés, emberábrázolás
Unitárius hóember
Iszlámellenes hóembert építeni egy neves szaúdi mufti szerint, mivel az emberábrázolásnak minősül, ami tilos a muszlim hívők számára.


Mohammed Száleh al-Munadzsíd egy vallásos honlapon feltett kérdésre, arra, hogy szabad-e az apáknak hóembert építeni gyermekeiknek, azt válaszolta: „Nem megengedett hóból szobrot csinálni, még játék vagy szórakozás kedvéért sem.” A híres muszlim jogtudósoktól idéző al-Munadzsíd érvelése szerint a hóember építése egyet jelent az emberábrázolással, ez pedig bűnnek számít a Szaúd-Arábiában uralkodó, az iszlám hagyomány szigorú értelmezésére építő vahhábita irányzat szemében.
Isten engedélyezte, hogy az emberek azt tegyenek az olyan lélek nélküli dolgokkal, mint amilyenek a fák, a hajók, a gyümölcsök, épületek, amit csak akarnak - tette hozzá a klerikus.
Az interneten komoly vitát váltott ki al-Munadzsíd vallási rendelete (fatva), sokan túlzásnak érzik az élet minden területére kiterjedő korlátozásokat.

"Mindentől féltik a hitüket... Beteg elmék" - írta egy arab nevű felhasználó a Twitteren, míg egy másik szerint Szaúd-Arábia kétféle csapástól kénytelen szenvedni:

  • az egyiket azok az emberek alkotják, akik az életük minden részére útmutatásokat kérnek,
  • a másik az a mufti, aki mások életének minden részletébe megpróbál beavatkozni.

Az online vitában a sejknek akadtak támogatói is. Egy felhasználó szerint a hóember építése a hitetlenek utánzása, egyben a bujaság és az erotika terjedéséhez vezet. Egy másik támogató Isten oltalmát kérte az olyan éleslátó tudósokra, akik azokat a veszélyeket is képesek meglátni, amelyeket még a Sátán sem vesz észre.

A Közel-Keletet érintő hideg időjárás miatt idén sorban a harmadik évben borítja hó a Szaúd-Arábia és Jordánia közötti határnál fekvő Tabuk tartomány hegyvidéki területeit.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI