2015. január 10., szombat

Aranyosszék napfényben, ködben (Riport)

Úgy hozta a sors, hogy Aranyosszék néhány magyarlakta települését sűrű ködben látogattuk. A Székelykő másik, nyugati oldalán pedig aznap a decemberi napfény nyaldosta a torockói tájat. 


riport, Székelyföld, Aranyosszék, magyarság, Erdély, kultúra, történelem, Torockó,
A torockói Duna-ház a Székelykő magasában. Ferencz Csaba felvétele
S ha emitt déltájban sugarai át-áttörték a sűrűn szitáló fehérséget, a sűrű ködön nem tudta tartósan átverekedni magát: sugarai belevesztek a látványt eltakaró fehérségbe.

Talán szimbolikus, talán nem ez a kis (időjárási) adalék egy olyan kistérségben, ahol a székely történelem templomok hűvös levegőjébe költözött, ahol ma is fogyatkozó gyülekezetek éltetik az évszázados mondákat. Jobbára maguknak mesélve az egykor dicső székely múltról. S ahol a megmaradás új útjai is felvillannak. Akár a ködön átderengő napsugarak...
 Aranyosszék valamikor semmiben nem különbözött attól, amit ma Székelyföldnek vagy Terra Siculorumnak neveznek. 
A történelem folyamán soha nem volt egy földrajzi test a Kárpát-kanyar hasonló népességű régiójával, mégis csak a széki közigazgatás megszüntetésével indult el igazán a szórványosodás útján. Olyannyira, hogy ma már csak két községben, ott sem minden faluban alkot többséget a magyarság: Torockón és Várfalván. 
A mai Torockóról legtöbbet a turisztikai bedekkerekben, szálláskereső honlapokon lehet olvasni. Olyan hely lett ez, melyet sajátosságai – a fennmaradt jellegzetes házak, a településszerkezet, na meg a Székelykő – modellértékűen vontak a huszonegyedik század egyik legdinamikusabb gazdasági ágazata, a turizmus forgatagába.
 A riport folytatásáért kattintsanak IDE.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Háromszék