2015. január 27., kedd

Állami kitüntetések Holokauszt-túlélőknek

Az elnöki hivatalban rendezett keddi szertatáson Klaus Johannis holokauszt-túlélőknek adott át állami kitüntetéseket, az auschwitzi koncentrációs táborban átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül.


Románia, állami kitüntetés, holokauszt-túlélő, Holokauszt, Elie Wiesel Intézet, Asztalos Erzsébet, Mármor Márta, Székely László, Tusa Etelka, Bóné Gabriella, Braun Viora, Diamantstein Zsuzsanna, Ion Antonescu
Bóné Gabriella, Braun Viora, Diamantstein Zsuzsanna és Klaus Johannis
A román elnök a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát adományozta Asztalos Erzsébetnek, Mármor Mártának, Székely Lászlónak, Tusa Etelkának, Bóné Gabriellának, Braun Viorának, és Diamantstein Zsuzsannának. Az utóbbi három kitüntetett személyesen vette át az elismerést.

Klaus Johannis rámutatott: a román nemzet nem ódzkodik attól, hogy nyíltan beszéljen a felelősség, a bűnrészesség kérdéséről, és megértette, hogy fel kell lépnie a feledés, valamint az intolerancia minden formája ellen. Mint mondta: a hallgatás, a gyilkosságok elfogadása, a gyűlölettel szembeni érzéketlenség is hozzájárultak ahhoz, hogy lehetővé vált a népirtás.
Az itt élő zsidók, akiket az Antonescu-rezsim Transznisztriába, vagy a horthysta hatóságok Auschwitzba deportáltak, az antiszemita, fajgyűlölő, bűnös diszkrimináló politika áldozatai voltak (...) 
Románia - mindazzal, amit az utóbbi évtizedben tett a holokauszt megismeréséért - megtanulta a történelem leckéjét, megértette, hogy fel kell lépnie a feledés és az intolerancia, fajgyűlölet, antiszemitizmus és idegengyűlölet minden formája ellen - hangoztatta a kitüntetések átadása alkalmával a román államfő.
Klaus Johannis szent kötelességének nevezte, hogy Románia elnökeként megvédje a holokauszt áldozatainak emlékét és érvényt szerezzen a történelmi igazságnak.

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70 évfordulója, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a bukaresti külügyminisztériumban is megemlékezést rendeztek.

A román állam csak a NATO-hoz való csatlakozás előtt a kétezres évek elején ismerte el a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. Október kilencedike, a bukovinai deportálások kezdetének napja pedig 2004 óta a holokauszt romániai emléknapja.

A romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet egy tavalyi közleménye szerint 1944 májusában 132 ezer zsidót deportáltak Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből.

Galéria: 70 éve szabadult fel Auschwitz-Birkenau

A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában. A holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak a túlnyomó többsége az utóbbi hét évtizedben elhagyta az országot. A 2011-es népszámláláson 3500-an vallották magukat zsidónak Romániában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A kép forrása: presidency.ro