2015. január 14., szerda

AirAsia QZ 8501: megvan a gép törzse

Egy szingapúri hadihajó rátalált szerdán az AirAsia légitársaság lezuhant repülőgépének törzsére - jelentette be Facebbok-oldalán Ng Eng Hen, a szingapúri védelmi miniszter.


AirAsia, légi katasztrófa, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,

Egy keresésben részt vevő hadihajó meghatározta a roncs helyét a Jávai-tengeren, mintegy három kilométerrel északkeletre attól a helytől, ahol korábban megtalálták a repülőgép farokrészét.

Egy távirányítású berendezés képeket készített, azokon látható a gép egyik szárnya, valamint a törzsön lévő felirat, a légitársaság jelmondatának - „Most már az egész világ repülhet” - egy része.

A miniszter üzenetének mellékletében szerepeltek a kis tengeralattjáró eszköz által készített fotók. A politikus arról is beszámolt, hogy értesítették az indonéziai kutató-mentőket, hogy kezdjék meg a roncs kiemelését a tengerből.

Szakértők feltételezik, hogy a géptörzsben található a baleset halálos áldozatainak többsége. Eddig más helyszíneken ötven holttestet találtak. A gép fedélzetén 162-en tartózkodtak.

A héten a kutató-mentők megtalálták a gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete dobozt, amelyek jó állapotban kerültek elő.

Az AirAsia 8501-es járata december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült.

Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A fotó forrása: Facebook/Ng Eng Hen