2015. január 22., csütörtök

A Székelyföld-tábla eltávolítását kéri a prefektus

A Kovászna megyei prefektúra épülete elé tiltakozásként elhelyezett Székelyföld-molinó eltávolítását kéri Sebastian Cucu kormánybiztos - közölte csütörtökön az Agerpres román hírügynökség.


Sepsiszentgyörgy, Székelyföld-tábla, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye prefektusa, magyarság, nemzeti szimbólumok, Székelyföld,
Kovács Zsolt felvétele
A Tamás Sándornak és Antal Árpádnak címzett felszólító levélben a prefektus meghívást is intéz a román fejedelemségek (Moldova és Havasalföld) egyesülésének évfordulójára szervezett, hétvégi ünnepségre, ugyanakkor azt kéri tőlük, távolítsák el annak helyszínéről a Sic-Terra Siculorum feliratú óriástáblát.

A székely zászlóra emlékeztető, 12 négyzetméteres molinót tavaly december 15-én helyezték ki az RMDSZ vezetői a prefektusi hivatal elé az ellen tiltakozva, hogy Sebastian Cucu hivatali elődje a magyar himnusz énekléséért bírságot rótt ki.

A kormány Kovászna megyei képviselője csütörtöki levelében román civil szervezetek tiltakozására hivatkozik, amely szerint az ünnepségének a helyszínére kihelyezett Székelyföld-molinó:

  • szélsőséges gesztus és provokáció, mely meggyalázza a románokat, sérti nemzeti érzéseiket”,
  • az etnikai alapú területi autonómiát hirdető tábla sérti a románok nemzeti méltósághoz való jogát”.
A román fejedelemségek egyesülésének, és Románia megalakulásának 165. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen román fiatalok egy csoportja 150 méter hosszú román zászlóval kíván felvonulni.
Az RMDSZ először 2012. november 5-én tette ki közszemlére először a molinót: leparkoltatott a prefektus hivatalával szemközt egy utánfutót, amelyen az öles Sic - Terra Siculorum feliratú vászon volt. Akkor Codrin Munteanu prefektusnak a székely szimbólumokat támadó intézkedései ellen kívántak tiltakozni vele. 
2013. március 27-én azonban az RMDSZ eltávolította a molinót, miután Victor Ponta miniszterelnök új prefektust nevezett ki Kovászna megyébe. 
A miniszterelnök decemberben azt a Marius Popicát is leváltotta a prefektusi tisztségből, akinek az intézkedései újabb tiltakozást váltottak ki az RMDSZ részéről.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI