2015. január 30., péntek

A sport gólpasszt adhat a politikának

Még hogy állítólagos Székelyföld, ahogy a Heineken mondja? A térségnek hivatalos fociválogatottja is van, sőt világbajnokságot is rendezne. Egy helyzet, amikor a sport gólpasszt adhat a politikának.


Székely Labdarúgó Válogatott, sport, futball, autonómia, magyarság, kisebbségi jogok, Felvidéki Labdarúgó Egyesület, Székelyföld Labdarúgó Egyesület,

Idén júniusban a Nagy-Britanniához közeli Man szigeten tartják a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének Európa-bajnokságát. A szervezetbe tavaly vették fel az ugyancsak 2014-ben alakult Székely Labdarúgó Válogatottat, így a csapatnak ez lesz az első nagyszabású nemzetközi megmérettetése.

A 2003 óta létező nemzetközi alakulat célja, hogy minden olyan – nem képviselt nemzetek és közösségek, autonóm területek és mikronemzetek sportolóiból álló – labdarúgó-válogatott számára szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja.

A szervezet eddig öt világbajnokságot rendezett, melyeken először Lappföld, majd háromszor az észak-olaszországi Padánia, legutóbb pedig Kurdisztán lett első, amikor a fináléban legyőzte Észak-Ciprust.

A székely ügyet Wenczel Kristóf ügyvéd, több magyar válogatott labdarúgó – köztük Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Király Gábor, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel – jogi képviselője karolta fel. Rövidtávú terveik között szerepel egy felkészülési mérkőzés Katalóniával – az első hivatalos meccset tavaly a Debrecennel játszották, melyen 5:0 arányban alulmaradtak –, de hosszú távon szívesen megrendeznék valamelyik világbajnokságot is. Tevékenységükhöz elsősorban szurkolói és szponzori támogatásra számítanak, ezért többek között mezeket és más relikviákat árusítanak.

Az ötleten felbuzdulva nemrég megalakult a Felvidéki Labdarúgó Egyesület is – és rögtön kihívta ellenfélnek a székelyföldieket –, mely csapat szintén be szeretne kerülni a világszervezetbe. Az ottani tagságnak a jelképes és politikai jelentősége persze jóval több, mint a sportértéke. Különösen a Székelyföldnek, melynek egy sörmárkáért indított perben nemrég még a létezését is elvitatta a Heineken nevű multicég.

A romániai magyarok autonómiájáért évek óta folyó meccsben ugyanis ha azonnal győztes gólt nem is, hosszú távon értékes találatokat bevihet a nemzetiségi lobbizásnak eme leleményes példája.

Szőnyi Szilárd

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Heti Válasz
A kép forrása: Facebook/SzékelyVálogatott