2015. január 15., csütörtök

A sajtószabadságnak korlátai vannak

A sajtószabadság alapvető emberi jog, de nem jogosít fel senkit mások vallásának megsértésére - mondta csütörtökön Ferenc pápa.


Ferenc pápa, sajtószabadság, szólásszabadság, Charlie Hebdo, Mohamed próféta,
Ferenc pápa. Sajtóértekezlet a repülőgép fedélzetén
A Vatikán feje a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap elleni merényletre válaszul megjelentetett újabb Mohamed-karikatúrákra utalt.

„Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle” - szögezte le a katolikus egyházfő, s hozzátette, hogy a sajtószabadsághoz való jogot mások megsértése nélkül kell alkalmazni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében, amelyet soha nem lehet az erőszak igazolására használni.

A pápa a Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartó repülőgép fedélzetén a mellette lévő Alberto Gasbarrira, a pápai utazások szervezőjére mutatva úgy fogalmazott az őt kérdező újságíróknak:
Ha az én jó barátom, Dr. Gasbarri szitkokat szór az anyámra, pofonra számíthat. Ez teljesen normális. Nem szabad provokálni, nem szabad mások vallását sérteni, kigúnyolni.
Világszerte sokan síkra szálltak a Charlie Hebdo mellett, amely Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat tett közzé szerdán. A francia magazin azután döntött a karikatúrák megjelentetése mellett, hogy január 7-én két szélsőséges iszlamista tizenkét halálos áldozatot szedő merényletet követett el a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen. A támadás után egy másik szélsőséges iszlamista túszokat szedett egy párizsi élelmiszerboltban, s a túszdrámában négyen meghaltak.

A Vatikán és négy prominens francia imám a napokban közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a támadásokat, arra szólították fel azonban a médiát, hogy tisztelettel bánjanak a vallásokkal.

A franciaországi merényleteket követően a Vatikán igyekezett kisebbíteni azoknak a beszámolóknak a jelentőségét, amelyek a Szentszéket is a szélsőséges iszlamisták lehetséges célpontjaként jelölték meg.

A katolikus egyházfő azt mondta, ő elsősorban a hívek miatt aggódik, és a Vatikán biztonsági tisztségviselői megteszik a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI