2015. január 11., vasárnap

A párizsi vérengzések muszlim hőse

A franciaországi terrortámadások egyik elkövetője, Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be egy párizsi üzletbe és több emberre is rálőtt.


A kiszabadított túszok egyike, hároméves gyermekével a karján. Fotó: Michel Euler/AP/MTI
A fekete bőrű, mali származású, iszlám vallású Lassana Bathily a túszok közül többnek az életét megmentette, amikor a terrorista betört az üzletbe, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett: a 24 éves bolti alkalmazott: 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában.

Amikor a terrorista belépett az üzletbe, azonnal tüzet nyitott a vásárlókra. Egy részük a bolt hátsó részébe szaladt, ahol az alagsorba vezető lépcsőnél bújtak el. Lassana Bathily is ott volt.

„Bementem a hűtőkamrába, kinyitottam az ajtót, többen is velem jöttek” - mondta a férfi a BFM hírtelevízióban. „Leoltottam a villanyt és kikapcsoltam a hűtést, hogy ne fázzanak meg. Azt kértem tőlük, hogy nyugodjanak meg és ne csináljanak zajt” - mesélte az alkalmazott. Az elrejtett 15 ember között egy 3 éves gyerek és pár hónapos csecsemő is volt.

Charlie Hebdo: Egy túlélő vallomása
► Charlie vagyok, zsidó vagyok, rendőr vagyok

A túszejtő időközben rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban és leküldte értük a bolt egyik másik alkalmazottját. Lassana megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek.

„Azt mondtam nekik, hogy ahogy gondolják, de van egy ötletem és ha gondolják, kövessenek. Felmehetünk a teherszállító platón és aztán a vészkijáraton távozunk” - mesélte. A túszok közül azonban senki nem merte követni. „Féltek attól, hogy a teherplató zaja gyanút kelt a terroristában” - mondta.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását.

Az alkalmazott nem érzi magát hősnek. „Testvérek vagyunk, ez nem zsidó, keresztény vagy muzulmán kérdés. Egy hajóban evezünk” - mondta a muzulmán alkalmazott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI