2015. január 20., kedd

A Heineken szerint Székelyföld nem létezik

Románokat megszégyenítő nacionalista hangot ütött meg a holland multinacionális cég abban a perben, amelyet a társaság romániai vállalata a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég ellen indított a „csíki sör” márkanév vélt eltulajdonításáért.


Heineken, Heineken Romania, Igazi Csíki Sör, jogvita, márkanévvita, szellemi tulajdon,
A Heineken nem létezik?
A Heineken 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott „Ciuc Premium” (Csíki Prémium) sörmárkával, melyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

Miután 2014 novemberében megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az „Igazi Csíki Sör” - mely számára a Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet - a Heineken támadásba lendült:

  • szellemi tulajdon megsértése,
  • szabálytalan konkurencia,
  • tisztességtelen kereskedelmi tevékenység. 

Ezekkel a vádakkal nyújtottak be keresetet tavaly a Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni üzem ellen, mert, állítják, az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc Premiumhoz.

Heineken, Heineken Romania, Igazi Csíki Sör, jogvita, márkanévvita, szellemi tulajdon,
A Heineken romániai sörfelhozatala
A Heineken húsba vágna: a hollandusok a Csíki Sör előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, kártérítés reményében pedig egy garanciaalap létrehozását kérték, keresetüket azonban decemberben elutasította a Hargita Megyei Törvényszék. A fellebbezést a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére.

A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon a per áthelyezését kérte - erről január 30-án születik majd döntés -, mert a marosvásárhelyi ítélőtábla „nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert”. Szerintük Lénárd András, a manufaktúra tulajdonosa, a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

Ennek alátámasztásaként a Heineken az erdélyi magyar sajtóban megjelent cikkek és az internetes oldalakon ezekhez fűzött kommentárok román fordítását is csatolta a keresetéhez. Azt állítja: a témában közölt cikkek „egységes tartalomról, valamint a Heinekennel szembeni nyilvánvaló kritikus hangvételről” árulkodnak.

A vádiratban a Heineken a szélsőséges román média és politikusok által gyakran használt, Székelyföld földrajzi és kulturális egységének létét tagadó „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használva mutatta be a manufaktúrát működtető céget, és annak tulajdonosát. 
KAPCSOLÓDÓ:
Plagizált a Csíki Sör?

A székelyek megcsinálták az év sörreklámját

Bezáratnák a Csíki Sört gyártó üzemet

A tisztesség marketingje
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Krónika