2015. január 26., hétfő

24 órás előzetesben Gyergyószentmiklós polgármestere

Az Agerpres román hírügynökség, ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy hétfő este az ügyészek 24 órára őrizetbe vették Mezei Jánost. A gyergyószentmiklósi polgármester előzetes letartóztatásáról kedden dönt a bíróság. A DNA az őrizetbe vételt hivatalosan még nem közölte.


korrupció, DNA, Hargita megye, Gyergyószentmiklós, gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, Monturist Kft.
Mezei János. Manek Attila felvétele
Amint arról beszámoltunk, hétfőn öt Hargita megyei helyszínen, többek a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatalban tartott házkutatást a Korrupcióellenes Ügyészség.

A DNA marosvásárhelyi ügyészei több cég székhelyén és korrupcióval, valamint csalással vádolt magánszemélyek lakásain is vizsgálódtak.

Az ügyészeket a Román Hírszerző Szolgálat különleges csendőrségi alakulatának munkatársai segítették az akcióban.

A DNA honlapján hétfő reggel közzétett szűkszavú, tájékoztató jellegű közleményben a hivatal illetékesei későbbre ígértek további részleteket.

Madaras Szidónia városházi szóvivő arról tájékoztatta a sajtót, hogy Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós MPP-s polgármesterét korrupcióval és hamisítással gyanúsítja a DNA. Nem rendeltek el elenne 24 órás vizsgálati fogságot, de a városházáról nagy mennyiségű iratot vittek el a nyomozó szervek, a kora délután befejeződött házkutatás után pedig a polgármestert Marosvásárhelyre szállították, hogy a lefoglalt iratokkal kapcsolatban kihallgathassák.

Marosvásárhelyi kihallgatása előtt Mezei a Székelyhonnak elmondta, semmivel nem vádolták meg, az ügyészek csak a feljelentések valóságtartalmát vizsgálják.
Sok „jóakaró” él itt Gyergyószentmiklóson, akik feljelentések tömkelegét küldtek a hatóságoknak, és most a DNA azért van itt, hogy ezek valóságalapját tisztázza – nyilatkozta az elöljáró.
Mezei rámutatott, az ügyészek több konkrét kérdésben vizsgálódnak, számos témára kiterjed az ellenőrzés; az elöljáró ezek közül a Monturist-ügyet emelte ki.

Ezt az Agerpres is megerősítette. A hírügynökség arról értesült, hogy a politikust a Monturist Kft. tulajdonában levő telkek elidegenítése ügyében vizsgálják.
Sokaknak nem tetszett, hogy felpiszkáltam régi, szőnyeg alá sepert ügyeket, amelyek a városnak hátrányosak voltak. Ezeket a dokumentumokat is vizsgálják. Az sem tetszik sokaknak, hogy látják, az utóbbi időben növekszik a tekintélyem, a befolyásom a politika terén is, és emiatt is megpróbálnak ellehetetleníteni – nyilatkozta a Székelyhonnak Mezei János.
A Monturist Kft-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerület és Gyergyószentmiklós önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítése céljával. A város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, melyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult. (Székelyhon)

Virág Zsolt, a Monturist Kft. igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta: tavaly májusban feljelentést tett a polgármester ellen, de nem tudja, hogy az alapján indult-e az ügyészségi vizsgálat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Kép forrása: MTI