2015. január 27., kedd

70 éve szabadult fel Auschwitz-Birkenau

A náci Németországnak a zsidóság megsemmisítésére irányuló programjáról, a „végső megoldásról” (németül Endlösung) 1942 januárjában határoztak, célul tűzve ki a 11 milliós európai zsidóság teljes kiirtását.


Vörös Hadsereg, Auschwitz-Birkenau, második világháború, náci Németország, holokauszt, történelem,
Szögesdrót a birkenaui megsemmisítő táborban. Czeglédi Zsolt felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
A holokausztnak (a görög eredetű szó jelentése „tűzben elégő áldozat”, héber szinonimája a soá, amely csapást jelent) mintegy kétszázezer, a nácik által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított cigányok, homoszexuálisok, valamint testi és szellemi fogyatékosok is áldozatul estek.

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik.

Vörös Hadsereg, Auschwitz-Birkenau, második világháború, náci Németország, holokauszt, történelem,
A magyarországi zsidó áldozatok száma 500-600 ezer közöttire tehető. Czeglédi Zsolt felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
A nácik nem sokkal az 1933-ban történt hatalomátvételük után már létesítettek koncentrációs táborokat a Harmadik Birodalom területén, majd később az elfoglalt területeken is, többek között Norvégiában és Lengyelországban. A legrégebbi koncentrációs tábor a dachaui volt, amely a második világháború végéig működött. A munka- és tranzittáborokon (Buchenwald, Mauthausen, Ravensbrück) kívül megsemmisítő tábor működött például a lengyel területen lévő Majdanekben, Treblinkában és Sobiborban.

Az Auschwitz (lengyel nevén Oswiecim) melletti megsemmisítő tábort Lengyelország lerohanása után, 1940-ben állította fel az SS-parancsnokság egy régi kaszárnyában. A kezdetben munkatáborként is működő láger bejárata felett cinikus módon tábla hirdette: „A munka szabaddá tesz” (németül Arbeit macht frei).

Vörös Hadsereg, Auschwitz-Birkenau, második világháború, náci Németország, holokauszt, történelem,
Az egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejárata az „Arbeit macht frei” felirattal. Czeglédi Zsolt felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
A törzstáborban és a közeli Birkenauban (Brzezinka) 1942-ben létrehozott koncentrációs táborban építették fel az első gázkamrákat. Először 1941 szeptemberében gázosítottak el embereket ciángázzal, az iparszerű népirtás 1943 márciusában négy krematórium üzembe helyezésével teljesedett ki.

Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált, egy idő után az ide érkezők már számot sem kaptak; 70-75 százalékukra azonnali halál várt. Az emberek tervszerű megsemmisítése csak 1944 késő őszén ért véget. A németek a birkenaui gázkamrákat felrobbantották, majd 1945 elején a szovjet csapatok közeledésekor a foglyokat gyalogmenetben megindították nyugatra. A Vörös Hadsereg katonái körülbelül 7500 végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Vörös Hadsereg, Auschwitz-Birkenau, második világháború, náci Németország, holokauszt, történelem,
Krematórium az auschwitzi koncentrációs táborban. Czeglédi Zsolt felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
A németek igyekeztek megsemmisíteni a tömeggyilkosság bizonyítékait, az áldozatok számáról a mai napig nincsenek pontos adatok. Az auschwitzi múzeum hozzávetőleg 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, és többségüket megölték.

1947-ben Lengyelország az auschwitzi koncentrációs tábor helyén múzeumot létesített az áldozatok emlékére. Minden évben január 27-én szerte a világon és az auschwitzi kulturális központban is megemlékezést tartanak.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI