2014. december 24., szerda

Ünnepi recept: karácsonyi halászlé

Magyarországon szinte nem karácsony a karácsony halászlé vagy rántott hal nélkül. A halászlé szerves része a karácsonyi menünek a mai napig. A XVII. században úgy hívták: „hal lévben”. Jókai Mór halászoslének, Mikszáth Kálmán hallének nevezte. De nevezték halpaprikásnak, sőt paprikás halnak is. Ahány neve, annyi fajtája.


karácsonyi halászlé, halászlé, magyar konyha, recept
A karácsonyi halászlé hozzávalói
Az igazi magyar étel elkészítéséhez nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen.
Hozzávalók:
  • 1 db. 5 kg feletti ponty
  • 1 kg makói hagyma / 5 kg hal
  • házi pirospaprika (szegedi vagy kalocsai)
  • 1 l víz / 1 kg halhús
Elkészítés:
Jó halászlét csak nagy halból lehet főzni. A zöldpaprika és paradicsom szezonális jellege, romlandósága miatt nem alkotórésze a halászlének (a halászok tarisznyájában ez nem volt, régen nem voltak bevásárlóközpontok, ahol ezeket télen is megvehették volna), egyébként is ezek a lecsó „alkatrészei”.

karácsonyi halászlé, halászlé, magyar konyha, recept
Tükörponty
Na szóval: a halat megpucoljuk, a tükörpontyot lécre szegelt 2-3 db. söröskupak érdes felével, a pikkelyes pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a kabátját. A hal bőre mindkét esetben a halon marad.

A halat belezzük, ikrát/tejet, májat (vigyázzunk az epehólyagra) külön rakjuk. Fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott jó makói hagymát (errefelé a talaj adottságai miatt jobb ízű a hagyma), majd a fejet (nem árt ha veszünk még vagy 3-4 darabot), úszókat és a csontot. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és körül belül 5-6 órát lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Főzés vége előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk.

Ezután átpasszírozzuk (régen ezt nem csinálták, mivel a csont úgyis a bogrács aljában gyűlt össze). Ezután vizet beletölteni tilos. Az alaplevet kiforraljuk, belerakjuk az édes-nemes házi paprikát (a bolti nem jó, mivel abba a csumát és a penészes paprikákat is beledarálták), olyan mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat (nem irdaljuk, mivel a nagy pontyban a szálka is nagy, meg különben is nem sült keszeget készítünk), a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk még, ha kell.

karácsonyi halászlé, halászlé, magyar konyha, recept

A jó halászlé egyszer melegítve az igazi. Az erős paprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Sipos Iván/mindmegette.hu
Fotók: Sóki Tamás/MTI