2014. december 19., péntek

Tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt

Sepsiszentgyörgyön pénteken ötödszörre gyűltek össze az emberek a prefektúra épülete előtt, hogy a magyar himnusz eléneklésével tiltakozzanak az ellen, hogy Marius Popică, Kovászna megye azóta leváltott kormánybiztosa, ötezer lejes bírsággal sújtotta a Magyar Polgári Pártot, mert a Magyar Összetartozás Napján nyilvánosan énekelték a magyar himnuszt.


Himnusz, Kovászna megye prefektusa, magyar himnusz, magyar-román kapcsolatok, Marius Popică, Sepsiszentgyörgy,
A tüntetők a város két bejárata felől érkeztek, egy magyar és egy székely óriás zászlót vittek végig a városon fúvószenekar kíséretében.  A képre kattintva galéria nyílik!
Sepsiszentgyörgy két pontjáról, huszárkísérettel és egy-egy 250 méteres magyar és székely zászlóval indultak a tüntetők a kormányhivatal elé, ahol mint a héten eddig minden nap, négy órakor több ezeren énekelték el a Himnuszt.

A tüntetés elején a történelmi egyházak képviselői mondtak imát. A résztvevők többször elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A napról napra nagyobb tömeget megmozgató demonstrációsorozatot az MPP sepsiszentgyörgyi szervezete kezdeményezte, de a többi magyar párt és szervezet is csatlakozott hozzá. A tüntetéseken a történelmi egyházak képviselői is felszólaltak: csütörtökön Böjte Csaba mondott imát, pénteken Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke tartott beszédet.

A tüntetésen Kató Béla azt mondta: az erdélyi magyarság torkig van az igazságtalansággal és a hátrányos megkülönböztetéssel.
Ma azért vagyok itt, veletek együtt, mert úgy érzem, hogyha a székely ember karácsony előtt egy héttel nem a családban és a templomban készül az ünnepre, hanem az utcára vonul, akkor nagy baj van - mondta a prefektúra elé gyülekezett mintegy hatezres tömegnek Kató Béla.
Hirdetés __________________________________________________
Kádár Sára Hajnalka: Visszapillantó
A Garabontzia Kiadó gondozásában Visszapillantó címmel megjelent Kádár Sára Hajnalka novellás kötete. Rendelhető a képre kattintva.
______________________________________________________________________Hirdetés
Petíció

Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke petíciót olvasott fel, amelyben az egybegyűltek tíz pontban kérték a bukaresti kormányt, hogy hagyjon fel a magyar szimbólumok üldözésével, adja vissza Székely Mikó Kollégiumot a református egyháznak, indítsa újra a magyar oktatást a marosvásárhelyi orvosi egyetemen és legyen regionális hivatalos nyelv a magyar.
A XXI. században az Európai Unió tagjaként az a magatartás, amely üldöz egy kisebbségi nyelvet és jelképet, börtönnel fenyegeti a kisebbségi vezetőket, visszaállamosít, szisztematikusan uszít az erdélyi magyarság ellen, nem méltó ahhoz a Romániához, mely 25 éve lerázta magáról a diktatúra, az elnyomás láncait és a szabadság, a jogállamiság és az önkifejezés szabadsága mellett tette le a voksát.
A magyarul, románul és angolul felolvasott petícióban felszólították a bukaresti kormányt: hagyjon fel a magyar jelképek üldözésével, ne szítson ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösség tagjaitól.
Romániának a kisebbségek, így a székelyek is ugyanolyan alkotó részei, mint a többségi nemzet. Mi is itt akarunk élni, mi is otthonunknak akarjuk érezni Romániát. Tegyenek róla, hogy ne megtűrt idegenekként gondoljanak ránk, hanem teljes jogú polgárokként lehessünk ennek az országnak az állampolgárai.
A petíció teljes szövege:

Székelyföld lakóinak nevében a következőket kérjük Románia kormányától:

  1. Ne szítsák az ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösség tagjaitól!
  2. Olyan törvényeket fogadjanak el, melyek lehetővé teszik a székelyföldi magyar közösség szimbólumainak használatát, identitásának, nyelvének és kultúrájának a megőrzését!
  3. Hagyjanak fel a székely zászló, a magyar feliratok és a magyar himnusz üldözésével!
  4. Tartsák tiszteletben a tulajdont, adják vissza a Mikót a református egyháznak és adják vissza mindazt, amit államosítottak!
  5. Tegyék lehetővé az érdemi párbeszédet Székelyföld autonómiájáról annak érdekében, hogy megnyugtatóan lehessen rendezni az székelyföldi magyarság sorsát!
  6. Adjanak kulturális autonómiát az Erdélyben élő magyaroknak!
  7. Hozzák létre a magyar kart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen!
  8. Tegyék lehetővé, hogy a román nyelv mellett a magyar nyelv is legyen regionális hivatalos nyelv Székelyföldön!
  9. Vessenek véget a székelyföldi gazdasági bojkottnak!
  10. Romániának a kisebbségek, így a székelység is ugyanolyan alkotó része, mint a többségi nemzet. Mi is itt akarunk élni, mi is otthonunknak akarjuk érezni Romániát. Tegyenek róla, hogy ne megtűrt idegenekként gondoljanak ránk, hanem teljes jogú polgárokként lehessünk ennek az országnak az állampolgárai.
A bírságot kiszabó Kovászna megyei prefektust időközben leváltották, ám ez a magyar vezetők szerint nem oldja meg a problémát. Kovászna megyében hosszú ideje tart a magyar és a székely szimbólumok használatával kapcsolatos vita a mindenkori kormánymegbízott és a magyar többségű önkormányzatok között.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.