2014. december 5., péntek

Természeti katasztrófa Izraelben

Az izraeli környezetvédelmi minisztérium által közreadott légi felvételeken az látható, amint több millió liter kőolaj eláraszt egy természetvédelmi területet Izrael déli részén 2014. december 4-én.


Evrona nature reservation park, természeti katasztrófa, Izrael, Evrona nemzeti park, kőolajszivárgás,

A megrepedt vezetékből szivárgó kőolaj egy négyzetkilométernyi területen árasztotta el az Eilattól nagyjából 20 kilométerre található Evrona Nemzeti Parkot.

Az izraeli média szerint gőzerővel szivattyúzzák a szerda éjjel kifolyt nyersolajat, de a szakemberek szerint ötven évbe telhet a katasztrófa hatásainak teljes felszámolása.

A tűzoltók és a katasztrófa-védelmisek olajszállító tartályokba szivattyúzzák a folyómedrekben és a mélyebben fekvő részeken felhalmozódott olajat, de hónapokig, sőt évekig is eltart a szennyeződött földek megtisztítása.

A környezetvédelmi minisztérium képviselői azt közölték, hogy a föld mélyebb rétegeibe szivárgó olaj miatt a természetes víztározók szennyeződésétől is tartanak.

Evrona nature reservation park, természeti katasztrófa, Izrael, Evrona nemzeti park, kőolajszivárgás,
A környezetvédelmi hatóságoknak mintegy két óra után sikerült
megfékezniük a szivárgást.
Az olajszivárgástól kilométerekre is lehet érezni a fojtó szagot, a környéken élőket arra kérték, hogy ha tehetik ne hagyják el otthonukat, ne tartózkodjanak a szabadban. Eilaton, Izrael vörös-tengeri kikötő- és üdülővárosában is kellemetlen terpentinszag terjeng, de a város vezetői megváltoztatott útvonalon a pénteki triatlonverseny megrendezése mellett döntöttek.

Evrona nature reservation park, természeti katasztrófa, Izrael, Evrona nemzeti park, kőolajszivárgás,
A teljes rehabilitáció hónapokba vagy akár évekbe is telhet.
Csütörtökön az izraeli és a szomszédos jordániai területekről több tucat embert szállítottak kórházba, mert rosszul lettek az erős szagtól. A szakemberek megvizsgálták a levegő szennyezettségét, de az eredményeket csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

Az Askelón és Eilat közötti, a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, az 1960-as években épített olajvezeték szerdán felújítási munkálatok közben megsérült, és két órán át több millió liter olaj szivárgott belőle az Eilattól húsz kilométerre található Evrona természetvédelmi parkba.

KAPCSOLÓDÓ:
Az Aral-tó katasztrófája

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotók: MTI/EPA/Izraeli környezetvédelmi minisztérium