2014. december 12., péntek

Személyesen kereste fel Kovászna megye prefektusát a csíkszeredai főkonzul

Hivatalában kereste fel pénteken Marius Popică Kovászna megyei prefektust Zsigmond Barna Pál.


Kovászna megye prefektusa, Marius Popica, Zsigmond Barna Pál, Magyarország Főkonzulátusa, magyar-román kapcsolatok, magyar himnusz, MPP, Trianon,
Kristó Róbert felvétele
Magyarország csíkszeredai főkonzulja tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a román kormány megbízottja a magyar himnusz elénekléséért rótt ki bírságot.
A magyar zászló és a magyar himnusz nemzeti jelkép, számunkra szent, akárcsak a románok számára a saját nemzeti szimbólumaik. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy korlátozzák a magyar emberek nemzeti identitásának ilyen formában történő kifejezését – olvasható a magyar diplomatát közleményében.
Zsigmond Barna Pál hozzátette, ez az intézkedés ellentétes az Európai Unió alapértékeivel, és alapvető emberi jogokat sért. Közölte, az ilyen és ehhez hasonló, a magyar szimbólumhasználatot és szólásszabadságot tiltó intézkedések nem járulnak hozzá a békés együttéléshez, hanem feszültséget keltenek.

Marius Popică kijelentette: nem a himnusz eléneklését büntette, hanem a törvényszegést: a Magyar Polgári Párt trianoni rendezvényén nem hangzott el a román himnusz is a magyar mellett.

A prefektus által aláírt bírságolási jegyzőkönyvben ez áll: „A más állam himnuszának a Románia területén való eléneklése egy olyan rendezvényen, amelynek nem volt nemzetközi jellege, és amelyen nem vettek részt Magyarország hivatalos küldöttei (…), kihágást jelent, és 2500-tól 5000 lejig terjedő bírsággal büntetendő.”

A romániai magyar közösségben megütközést keltett, hogy december másodikán a prefektus 5000 lejes bírságot rótt ki az MPP-re, amelynek a június 4-i sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezése a magyar himnusz eléneklésével végződött.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI