2014. december 31., szerda

Sarkvidéki hideg van Székelyföldön

Mínusz 29,8 fokot mértek szerda hajnalban a Székelyföld határán fekvő, Kovászna megyei Bodzafordulón. Ez volt az idei tél leghidegebb hőmérséklete.


időjárás, tél, hideg, Székelyföld, Románia, Bodzaforduló,
A havazás és a hófúvás következtében három nap alatt több mint 20 fokot esett a hőmérséklet Romániában
A -29,8 fokot a szabványos, két méteres magasságban elhelyezett műszerrel mérte a román meteorológiai szolgálat, a talaj mentén mért hőmérséklet ennél is alacsonyabb, -31 fokos volt. A 706 méteres magasságban fekvő város Románia leghidegebb települése, „Kis-Szibériában” télen nem ritka a mínusz 30 Celsius fok.

Szerda hajnalban Kovászna megyében másutt is farkasordító hideg volt: Sepsiszentgyörgyön -20, Baróton -18, Kézdivásárhelyen pedig -17 Celsius fokot mértek a meteorológusok.

Amúgy egész Romániában rendkívül alacsony volt a hőmérséklet: Csíkszeredában mínusz 26 fokot, Székelyudvarhelyen mínusz 20 fokot, Brassóban mínusz 24,7 fokot, Kolozsváron mínusz 17 fokot, Marosvásárhelyen mínusz 17,7 fokot mértek hajnalban.

A meteorológusok szerint a lehűlést a Kelet-Európa fölött elhelyezkedő anticiklon okozza, ez alakítja a térségben az időjárást; többnyire száraz, hideg idő várható, kevés felhővel, sok napsütéssel, csapadékra alig lehet számítani. Napközben is fagy lesz, többnyire 0 és -10 fok között alakul a napi maximum hőmérséklet, éjszakára többfelé -15, -25, de helyenként akár -30 fokot is mérhetnek.

Az utóbbi fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét Kovászna megyében szintén Bodzafordulón mérték: 2005 februárjában mínusz 35,8 fokig süllyedt a hőmérséklet. Románia legalacsonyabb hőmérsékletét, -38,5 fokot, a Brassó megyei Botfaluban regisztrálták 1942-ben.

Az elmúlt fél évszázad leghidegebb szilveszterére számítanak Romániában

A meteorológiai előrejelzés szerint szilveszter éjszaka még hidegebb lesz, és csak péntektől várható enyhe felmelegedés: sok helyen várható mínusz 25 fok alatti hőmérséklet. A déli megyékben az erős szél erre még rátesz egy lapáttal.

Mivel a legtöbb nagyvárosban utcabált tartanak az óévbúcsúztató éjszakán, a belügyminisztérium arra figyelmeztette az utcán szilveszterezőket, hogy alaposan öltözzenek fel, és csak mértékkel fogyasszanak alkoholt, a szeszes italok ugyanis hamis hőérzetet keltenek, és kihűléshez vezethetnek.

Várható időjárás Magyarországon

A kezdeti derült időt követően délutántól észak felől fátyolfelhők érkeznek térségünkbe, éjszaka az Észak-Dunántúlon meg is vastagszik a felhőzet, így arrafelé hószállingózás, gyenge havazás is lehet, másutt csapadék nem lesz.

Csütörtökön a Dunántúlon egész nap erősen felhős lesz az ég, ugyanakkor a Dunától keletre - kiváltképp a Dél-Alföldön - délelőtt néhány órás napsütésre is számítani lehet, azonban délután ott is megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon napközben bármikor, északon, északkeleten késő délutántól valószínű szórványosan gyenge havazás, hószállingózás, a Kisalföld térségében estefelé gyenge ónos eső is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légáramlás, csupán szerdán napközben élénkülhet meg az Alföldön az északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -13 fok között alakul, de a hóval fedett déli területeken -15, -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 0, -5 fok között, délen azonban -6, -7 fok körül valószínű.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Digi24 | MTI
A fotó forrása: Facebook/Digi24