2014. december 11., csütörtök

Durván beolvasott a prefektusnak az RMDSZ főtitkára

Precedens nélküli, megdöbbentő és felháborító – így jellemezte Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Kovászna megyei prefektus azon döntését, miszerint ötezer lejes büntetést rótt ki a Magyar Polgári Pártra, mert a párt által június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt.


RMDSZ, Erkel Ferenc, Kovászna megye prefektusa, Kölcsey Ferenc, magyar himnusz, MPP, Sepsiszentgyörgy, Trianon, Kovács Péter,

A főtitkár szerint a háromszéki prefektusok hagyományosan túllihegik a nemzetféltést, nem értik meg, hogy a kisebbségi jogok gyakorlásával a magyarság nem vesz el semmit a román többségtől.
Precedens nélküli esettel állunk szemben. Az RMDSZ 2002-ben a nemzeti szimbólumok szabad használatára vonatkozó kormányhatározat elfogadásáért dolgozott, a határozat elfogadása óta pedig nem volt a mostani esethez hasonló visszaélés – fogalmazott Kovács.
Hozzátette:
A háromszéki prefektusok – és sajnos még oly sokan mások – nem értik meg, mi büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és meg is akarjuk élni magyarságunkat, de nem múzeumi tárgyként vagy egy tájházba belépve, hanem a mindennapjainkban. 
Nem fogadják el, hogy mi a magyar nemzet tagjai vagyunk, nem pedig magyarul beszélő románok, ez óriási különbség – hangsúlyozta Kovács Péter, akinek megítélése szerint egy olyan prefektus, aki ezt nem érti meg, nincs, mit keressen Székelyföldön.
A főtitkár kijelentette, az RMDSZ ebben az esetben is kiáll a magyar ügyért, és minden eszközt ki fog használni annak érdekében, hogy az ilyen visszaéléseket lefékezze.
Sajnos, 25 év demokrácia után is azt látjuk, még mindig visszafordíthatóak a pozitív folyamatok, és ezért újra csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy ott kell lennünk az önkormányzatokban, a parlamentben, minden olyan fórumon, ahol a magyarság sorsáról is döntenek – mutatott rá Kovács Péter.
► Marius Popică Kovászna megyei prefektus a kormánynak küldött hivatalos átiratban kezdeményezte, hogy ismét tegyék büntethetővé a román nemzeti szimbólumok meggyalázását. Ez a legutóbbi módosítás során került ki a romániai büntető törvénykönyvből. A prefektus arra hivatkozott, hogy Kézdivásárhelyen december elsején ismeretlenek piros-fehér-zöld szalagos gyászlobogókat tűztek ki a város főterén álló magánházak némelyikére. Popică Kézdivásárhely polgármesterét a város nem megfelelő fellobogózásáért bírságolta meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: RMDSZ