2014. december 18., csütörtök

Ponta leváltotta mindhárom székelyföldi prefektust

Legutóbbi ülésén a román kormány lecserélte a Kovászna, a Hargita és a Maros megyei prefektusokat - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.


Kelemen Hunor, magyarság, Marius Popică, Ponta-kormány, RMDSZ, Románia, székelyföldi prefektusok, Victor Ponta,
Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt szervezett sepsiszentgyörgyi tiltakozáson. Henning János felvétele
Marius Popică volt Kovászna megyei prefektust Sebastian Cucu alprefektus váltja a kormánymegbízotti tisztségben.

Az utóbbi hetekben éles vita alakult ki Háromszéken, miután Popică bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt.

Gazda Zoltán: A prefektus hülyeségétől megáll az ész
► VIDEÓ: Böjte Csaba beszéde Sepsiszentgyörgyön

Az ügyben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Victor Ponta miniszterelnökkel egyeztetett hétfőn, még mielőtt a szövetség úgy döntött, hogy megszavazza a negyedik Ponta-kormányt. Akkor Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő megígérte, megoldást talál a kovásznai helyzet rendezésére.

Vasile Oprea Maros megyei prefektust a kormányzó szociáldemokraták által támogatott Lucian Goga váltja.

Az RMDSZ a héten közölte, hogy feljelentette Opreát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amiért a Bánffy-örökösök egyik erdő visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte egy nem erdélyi bíróságra. A prefektus arra hivatkozott, hogy a magyarok mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére. Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: szerinte Oprea leváltása mögött nem az RMDSZ áll, hanem egy teljesen más ügy, a segesvári polgármester leváltása miatt távolították el.

Hargita megyében az RMDSZ által támogatott Petres Sándor volt prefektus helyére Jean-Adrian Andreit nevezték ki, aki korábban betöltötte már ezt a funkciót.

A leváltott kovásznai prefektus áprilistól volt funkcióban, a Maros megyei augusztus óta. Romániában hivatalosan a prefektusok köztisztviselők, de kinevezésük mindig politikai alkuk tárgyát képezte, így a kormánymegbízotti poszt valójában politikai funkció.

Az RMDSZ szombaton döntött arról, hogy kilép a kormányból, és ellenzékbe vonul.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.