2014. december 11., csütörtök

Plagizált a Csíki Sör?

A sör lehet „Igazi”, de az egyes magyar nyelvű televízió-csatornákon már egy ideje látható, és a YouTube videómagosztóra is feltöltött reklámfilm már kevésbé az: egy igazi marketinges melléfogás, egy régi angol reklám újracsomagolt, székelyesített változata.


reklám, Csíki sör, Székely sör, Igazi Csíki Sör, plágium, John West Foods,

Azzal egyidőben, hogy a Hargita megyei törvényszék nem jogerősen ugyan, de leemelte a Heineken-terhet Lénárd András kreatív csapatának a válláról, a magyar címkés székely sör megálmodója újabb plágiumgyanúba keveredett.

A plágium - mások szellemi tulajdonának eltulajdonítása - pedig, mint tudjuk, nem játék. Mint ahogy, ugye, a medve sem az.

Lássuk tehát, hogyan képzelték el a csíkszentsimoniak a termék bevezetését megelőző, meglehetősen profi marketing koronaékszerét, a tévés hirdetést:


A sztereotípiák túladagolása csak a kisebbik baj: az internet népe villámgyorsan felfedezte, hogy a Csíki Sör Manufaktúra termékeinek népszerűsítését szolgáló animációs rövidfilm olyan távol áll az eredetiségtől és a kreativitástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Álljon itt bizonyítékként az alábbi videó:A medve versus ember kungfu jelenet önmagáért beszél, de az még megbocsájtható. Ott van viszont a „párbeszéd” is, ami az egekbe emeli a kínossági faktort: míg az eredeti John West Foods márkájú lazackonzerv-reklámban emberünk egy sassal vonja el a nagyvad figyelmét, addig a csíki spotban turulmadár nyújt segítő szárnyat a székely harcosnak. Szóval a székely találékonyság nem es olyan határtalan?

A székelyek megcsinálták az év sörreklámját?

Viszont a módszer, amivel Lénárd András a feje felett lebegő szellemi lopás vádját igyekszik tisztázni, vitathatatlanul eredeti.

De bár csak ez lenne a legnagyobb baj az Igazi Csíki Sörrel! Ha kíváncsiak, ki és milyen szándék rejtőzik az elsőre dicséretesnek tűnő kezdeményezés mögött, kattintsanak IDE!

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.