2014. december 28., vasárnap

Egy újabb maláj utasszállító repülőgépnek veszett nyoma

Nagy erőkkel keresik az Indonéziából Szingapúrba tartó, vasárnap eltűnt személyszállító repülőgépet, a járaton több mint 150-en voltak. Az indonéz hírügynökség szerint a gép feltehetőleg lezuhant. A térségben vihar tombol.


AirAsia, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, légi katasztrófa
Az érkező járatok listája a szingapúri repülőtéren, 2014. december 28-án.
Fotó: Edgar Su/Reuters
Az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott, amikor eltűnt a jakartai légi irányítás műszerei elől, helyi idő szerint 6 óra 17 perckor (közép-európai idő szerint 0.17-kor). Előzőleg a pilóta egy szokatlan útvonalra kért engedélyt.

A kapcsolat az első jelentések szerint a felszállás után 42 perccel veszett el, amikor vélhetőleg a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között járt. Az Airbus A320-200 típusú gépnek közép-európai idő szerint 1.30-kor kellett volna megérkeznie. A szingapúri repülőgép utastájékoztatójában azt közölték, hogy „késik”.

Később az Antara indonéz állami hírügynökség az illetékes hatóságok szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a gép valószínűleg lezuhant, a roncsok a Szumátra és Borneó közötti Belitung szigettől 145 kilométerre lehetnek. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

Az utasok és a személyzet létszámáról eltérő adatok vannak: 155-161-162 emberről szólnak a jelentések. A brit hírügynökség felsorolása szerint 149 indonéz, 3 koreai és 1-1 szingapúri, brit és malajziai utas volt (köztük 16 gyerek és egy csecsemő), és ehhez adódik a 6-7 főnyi személyzet.

A The Straits Times szingapúri lap internetes oldala szerint az induláskor bejelentkező 155 utas megoszlása hetven férfi, 68 nő, 16 gyerek és egy csecsemő volt. A lap azt is megjegyzi, hogy az utaslistán szereplők közül 23-an nem jelentek meg a beszálláskor: 11 férfi, nyolc nő és négy gyermek, az utóbbiak között három csecsemő.

AirAsia, légi katasztrófa, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
2014. július 2-i kép, amelyen az AirAsia malajziai légitársaság A320-200-as gépe látható. Egy ezzel azonos típusú gép tűnt el. Az indonéz hatóságok szerint a gép feltehetőleg lezuhant. Fotó: Ahmad Yusni/EPA
A 2002 óta működő AirAsia légitársaságnak eddig egyetlen repülőgépe sem zuhant le, mi több, a vállalat az idén elnyerte a világ legjobb fapados légitársaságának a címét. Az AirAsia jelenleg az ázsiai kontinens legnagyobb fapados légitársasága. A gép eltűnésének hírére a társaság részvényei 7,5 százalékkal zuhantak a szingapúri tőzsdén.
Forrás: MTI | CNN | BBC