2014. december 27., szombat

Nagy dérrel-dúrral megérkezett a tél: káosz, dugók és áramszünet Európában

Egész Nyugat-Európában fennakadásokat, baleseteket okozott a hirtelen jött télies időjárás: káosz az utakon, autók százai a hó fogságában, áramszünet és a hó súlya alatt leszakadt tetők


tél, időjárás, havazás, Európa, Székelyföld, Erdély, Hargitafürdő,
Hóhányás a németországi Wiesbadenben
A hideg és a havazás annak ellenére okozott gondokat, hogy a legtöbb országban a lehetőségekhez képest felkészültek a hatóságok.

Nagy-Britanniában sokan az autójukba rekedtek éjszaka a hóvihar miatt: a szigetországot péntek este érte el a hidegfront. A havazás káoszt okozott az utakon, a jegesedés miatt több baleset is történt, és sok jármű csúszott meg és sodródott le az utakról. Anglia északi részét teljesen belepte a hó reggelre, 

Belgiumban, Flandria több részén is a hó és a jég nehezíti a közlekedést. Antwerpenben kisiklott egy villamos, miután a hó ráfagyott a sínekre. A város közelében egy vásárcsarnok teteje szakadt be a jég súlya alatt.

tél, időjárás, havazás, Európa, Székelyföld, Erdély, Hargitafürdő, Milánó, Olaszország, milánói dóm
Havazás a milánói dómnál
Fennakadást okozott a hóesés Franciaországban is. Annak ellenére, hogy az utakat folyamatosan takarítják, rengeteg autó torlódott össze a síterepek felé vezető autópályákon.

Németország nyugati és délnyugati részén is közlekedési káoszt okozott a hóesés. Több teherautó csúszott az árokba. Bár a hókotrók folyamatosan dolgoznak, az utak jegesek, csúszósak. Teherautók fordultak keresztbe az utakon, némelyik annyira irányíthatatlanná vált, hogy felborult. A balesetekben senki sem sérült meg.

Székelyföldön is havazott, de a lehullott hó egyelőre nem okozott fennakadást a közlekedésben. A téli sportok kedvelői kifejezetten örülnek a hónak. Hargitafürdőn már működik a sípálya, üzemel a sífutó-pálya és lehet korcsolyázni is.

tél, időjárás, havazás, Európa, Székelyföld, Erdély, Hargitafürdő,
Kattintson a fotóra az élő képekért!
Erdélyben további havazásra számítanak. A hóréteg vastagsága helyenként a 20 centimétert is meghaladja, több helyen ezért már most hótorlaszok alakultak ki.

Magyarországon szombat estétől a Dunántúlon, majd vasárnaptól a Dél-Alföldön is várható erős havazás miatt figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem.

A nyugati és déli országrészben akár 15-20 centit is meghaladó hóréteg alakulhat ki, ráadásul az erős szél hófúvásokat okozhat az egész Dunántúlon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az autósokat, hogy csak felkészített járművel induljanak útnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Duna Híradó