2014. december 26., péntek

Mrs. Nélkülözhetetlen: Angela Merkelt választotta az év emberének a The Times

A tekintélyes konzervatív brit napilap azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek idén központi szerepe volt az európai stabilitás megőrzésében „a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette”.


Angela Merkel, The Times, Az Év Embere, politika, Németország,
Angela Merkel — Fotó: Fabrizio Bensch/Reuters
A The Times írásának címe szerint Angela Merkel „A nő, akire szükségünk van a veszélyes férfiakkal teli világban”.

A lap egy második, „Mrs. Nélkülözhetetlen” című cikkben is méltatja a német kancellárt.

A The Times szerint az idén, amikor a hidegháború utáni időszak legveszélyesebb geopolitikai válsága a töréspontig megterhelte a kelet-nyugati kapcsolatokat, a német kormányfő megmutatta, hogy milyen befolyásos és nélkülözhetetlen közvetítő.

A II. világháború után kialakult, mára „mind esetlenebbé váló” intézmények, köztük a NATO, az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudtak alkalmazkodni a világban jelenleg örvénylő válságokhoz, a politikusok pedig képtelennek bizonyultak arra, hogy szembeszálljanak a lator államok és a fosztogató hadseregek fenyegetésével.

Egyetlen világklasszis vezető emelkedik ki ebből a mezőnyből: Angela Merkel. A német kancellár nem azzal volt elfoglalva, hogy saját magát állítsa a rivaldafénybe, ugyanakkor a Vlagyimir Putyinnal hosszú órákon át folytatott tárgyalásain igyekezett határokat szabni az orosz elnök ambícióinak és ezzel egyben hozzájárult ahhoz is, hogy a Nyugat az általa legnagyobb becsben tartott értékekre összpontosítsa figyelmét.
Mindezek alapján jelenleg Angela Merkel az első számú európai politikus és a világ legnagyobb hatalmú asszonya” — állapítja meg elemzésében a The Times.
A brit lap szerint a német kancellárnak biztosítania kell, hogy az Oroszország elleni EU-szankciókat jövőre is fenntartják.
Egyes EU-tagállamok, amelyek függnek az orosz energiahordozó-szállításoktól, szeretnék legalább néhány büntetőintézkedés feloldását, ám a német kancellárnak meg kell kérdeznie a szankciók bírálóit, hogy milyen más módon lehetne akkor rábírni Putyint elfogadhatatlan magatartásának megváltoztatására” — fogalmaz a The Times.
Angela Merkel már tett olyan utalásokat a múltban, hogy tíz év a hatalomban éppen elég lesz, márpedig 2015 lesz a tizedik éve a kancellári tisztségben. „Mi arra biztatnánk őt, hogy maradjon” — áll a vezető brit lap pénteki szerkesztőségi írásában.

A The Times tavaly Ferenc pápát választotta az év emberének. A brit napilap akkor azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak „kivételes emberre” van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI