2014. december 4., csütörtök

Mészely József: A mikulásvirág igaz meséje

Csillagporos Varázslatok, Mikulás, mikulásvirág, Mészely József, Mészely Ilka, A mikulásvirág igaz meséje
Mészely Ilka rajza

Ugye ismeritek a decemberben pompázó növények legszebbikét, a skarlátvörösen virító mikulásvirágot? Hogy miért mikulásvirág a neve?Talán azért, mert nem is az igazi virágainak, hanem a sziromszerű felleveleinek a színe hasonlít a Mikulás palástjának és sipkájának a színéhez, és mert származási helyén, a Földközi-tenger és a trópusok vidékén éppen ilyen tájban, Mikulás-járás idején izzik a legszebben.

A decemberi ünnepi asztalok cserepes díszét sok helyen a „szent éj virágának” vagy „karácsonyéj lángjának” nevezik. A világ sok táján, de elsősorban Észak-Amerikában ugyanolyan szorosan kapcsolódik a decemberi ünnepekhez, mint nálunk a fenyő vagy az északi népeknél a fagyöngy.

Származásának helyén hatalmas bokorrá vagy fává is terebélyesedik, fellevelei több hónapon át vöröslenek. Mexikóban karácsonykor mikulásvirágágakkal köszöntik szeretteiket és barátaikat az emberek.

Egy réges-régi mexikói legenda szerint hajdanában útszéleken és trópusi pusztákon tenyésző leveles kóró volt ez a manapság oly szépnek tartott virág.

Egy kis parasztlány a karácsonyi éjféli misén szerette volna valamivel megajándékozni a jászolban nyugvó szegények királyát, a Jézuskát. Ez a kislány olyan szegény volt, mint a templom egere. Semmije sem volt, amit odavihetett volna a Kisded jászlához. Erre gondolva szégyenében elpityeredett, és láss csodát, hirtelen szivárványló fényesség jelent meg fölötte egy egész angyalsereggel. Az angyalok közt a legbölcsebb azt tanácsolta a sírdogáló lánynak, hogy gyűjtsön csokornyi leveles kórószálat, és azt vigye magával az éjféli misére. A kislány hallgatott az angyal tanácsára, szedett egy nagy csokor leveles kórószálat.

Amikor belépett az ünnepi díszben pompázó templomba, sokan összesúgtak a háta mögött, mások kinevették, sőt, meg is dorgálták: miért merészkedett olyan éktelen értéktelenséggel a kis Jézus jászlához járulni?! De ekkor megint csoda történt. Mindenik leveles kórószál hegye izzani, parázslani kezdett, skarlátszínű lángra lobbant a kislány kezében. Az emberek, akik tanúi voltak a csodának, térdre borultak. A kislány pedig büszkén vitte ajándékát Jézuska jászlához.

Mexikóban azóta „karácsonyéj lángjának” nevezik a mikulásvirágot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Megjelent a Csillagporos Varázslatok c. verses-mesés kötetben. Illusztráció: Mészley Ilka