2014. december 30., kedd

Megtalálták az eltűnt AirAsia repülőgép roncsait

Indonéz illetékesek keddi közlése szerint immár biztosra vehető, hogy a tengerben talált roncsdarabok a vasárnap eltűnt utasszállító repülőgép maradványai.


AirAsia, légi katasztrófa, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
2014. július 2-i kép, amelyen az AirAsia malajziai légitársaság A320-200-as gépe látható. Egy ezzel azonos típusú gép zuhant le. Fotó: Ahmad Yusni/EPA
Az indonéziai haditengerészet után az indonéz államfő, Joko Widodo is megerősítette, hogy a mentőalakulatok az AirAsia QZ 8501-es járatának roncsait találták meg a Jáva-tengerben, Borneó szigete mentén.

Helikopteres kutatók a BBC szerint több mint 40 holttestet találtak a víz felszínén. A tetemeket egy indonéz hadihajóra szállították. Egyiken sem volt mentőmellény.

A holttesteket azon a tengerrészen fedezték fel, amely felett a repülőt utoljára látták, tíz kilométerre attól a helytől, ahonnan a pilóta még beszélt a légi irányítókkal. A közelben poggyászokat is találtak.

AirAsia, légi katasztrófa, QZ 8501, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
Patra szállítják repülőgép vészcsúszdáját. Fotó: Bagus Indahono/EPA
Az Airbus A320-200-as típusú gépen 162-en voltak: 155 indonéziai, három dél-koreai és egy-egy malajziai, szingapúri, brit és francia - utóbbi a másodpilóta volt. A hozzátartozók közül sokan a surabayai repülőtér várótermében várják kétségbeesetten a híreket. Közülük többen összeestek és orvosi ellátásra szorultak.

Az AirAsia gépe vasárnap reggel Surabayából Szingapúrba tartott. A jakartai légi irányítás radarképernyőiről helyi idő szerint 6 óra 17 perckor tűnt el. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor a repülőgép a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között repült.

A pilóta nem adott le vészjelzést, de közvetlenül az eltűnés előtt engedélyt kért a repülésirányítóktól arra, hogy nagyobb magasságba emelje a gépet. Az engedély megadása váratott magára, mert hét másik gép repült a közelben.Magyarázat a gép tragédiájára egyelőre nincs. A pilóta tapasztalt volt, csak az AirAsiánál több mint 6 ezer órát repült, összesen pedig még 20 ezernél is többet. A légitársaság szerint maga a gép is megbízható volt, tökéletes műszaki állapotban szállt fel vasárnap hajnalban Java szigetéről Szingapúr felé.

A térségnek fekete éve az idei. Márciusban a malajziai légitársaság gépe tűnt el nyomtalanul, a hivatalos álláspont szerint máig nem tudni, hová lett. Nyáron szintén a Malaysia Airlines gépe zuhant le, miután - feltehetően a szakadárok - lelőtték Kelet-Ukrajna fölött.
Forrás: MTI | M1 Híradó | Euronews | BBC