2014. december 4., csütörtök

Markó Attila nem jelent meg az ügyészségen

Nem jelent meg csütörtök reggel a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székházában Markó Attila, ahol őrizetbe vették volna. Az RMDSZ-es képviselő jelenleg Budapesten van - tudta meg a maszol.


Alina Bica, DIICOT, DNA, korrupció, Markó Attila

Mint ismert, a képviselőház szerdán hozzájárulását adta a honatya előzetes letartóztatásához. Ezt az ügyészség kezdeményezésére az igazságügyi miniszter kérte, mert Markó Attila az Alina Bica volt főügyész nevéhez kapcsolódó korrupciós ügy egyik gyanúsítottja.

Eugen Iordăchescu, Markó Attila ügyvédje a portálnak elmondta: a képviselőnek reggel tízkor kellett volna megjelennie az ügyészségen, ahová – a bűnvádi eljárás részeként – kihallgatásra idézték be. A kihallgatása után 24 órára őrizetbe vették volna, utána pedig kérik az előzetes letartóztatását a legfelsőbb bíróságtól.
Mivel nem jelent meg a DNA-nál, az ügyészség első lépésben előállítási parancsot ad ki a nevére. Ha nem találják a lakóhelyen, elfogatási parancsot adnak ki ellene, és országosan körözik – magyarázta az eljárást az ügyvéd.
Az ügyvéd arra is kitért, mi történik, ha a politikus úgy dönt, hogy Magyarországon marad: annak ellenére, hogy a két ország között kiadatási egyezmény van, korántsem biztos, hogy Budapest kiadja a képviselőt a román hatóságoknak.
Minden államnak joga van megvizsgálni, hogy eleget tegyen-e a más országokból érkező kiadatási kéréseknek – mondta az ügyvéd.
Iordăchescu megerősítette Markó Attila azon állítását, miszerint sem ő, sem ügyfele nem látta a bűnvádi dossziét, ám ennek ellenére meg van győződve annak ártatlanságáról: egyetlen bűne az, hogy kinevezték a kártérítéseket megállapító bizottságba – jelentette ki az ügyvéd.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szolidaritásáról biztosítja Markó Attila parlamenti képviselőt, miután a Képviselőház plénuma úgy döntött, hozzájárul az RMDSZ-es politikus előzetes letartóztatásához - írja a szövetség honlapján közzétett állásfoglalásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Szövetségünk szolidáris Markó Attilával, hiszen egy olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében végezte munkáját. Értetlenül állunk az ügy előtt, és várjuk a mihamarabbi döntést ebben az ügyben - fogalmaz a szövetségi elnök.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: maszol | RMDSZ
Fotó: Mihai Poziumschi/Agerpres