2014. december 12., péntek

Budapest és Washington védelmét kérte Markó Attila

Magyarország és az Egyesült Államok kormányainak védelmét kérte Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, akit Romániában felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt.


Markó Attila, Alina Bica, Bica-ügy, korrupció, illegális visszaszolgáltatás, DNA, DIICOT,

A politikus, aki ellen egy másik kárpótlási ügyben is vizsgálat folyik, ezt a Facebookon jelentette be. Úgy véli, mind a Mikó-per, mind az ellene indított újabb bűnvádi eljárás igazságtalan, politikai indíttatású és koncepciós jellegű, alapvető emberi és közösségi jogokat sértenek.

A román parlament december 3-án hagyta jóvá az ügyészeknek Markó Attila őrizetbe vételére vonatkozó kérelmét. Másnap a vádhatóság beidézte, de a képviselő nem jelent meg. Ügyvédje közölte, hogy Magyarországra utazott, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára.

A politikus kifejtette, hogy birtokába került az ellene indított újabb vizsgálat aktája: ez alátámasztja, hogy 2011. március 15-én nem volt jelen a kárpótlási bizottság ülésén, amelyen a testület tagjai a vitatott kárpótlásról döntöttek.

Az ügyészek azt állítják, hogy a testület - amelynek tagja Markó Attila is - jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy egy telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték.

Markó emlékeztetett, hogy aznap a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából több rendezvényen is részt vett Brassó megyében. Ennek megfelelően sem az ülés jegyzőkönyvén, sem más dokumentumon nem szerepel az aláírása. A politikus az iratokról készült fényképeket is csatolta a bejegyzéséhez.

Kijelentette: pályafutása során soha nem élt vissza hatalmával, soha nem kért és nem kapott anyagi hasznot semmilyen restitúciós vagy kártérítési ügy elintézéséhez, ezért elítéli mindazokat, akik a restitúciós és a kártérítési folyamatot saját egyéni céljaikra használták fel. Leszögezte: képességei szerint minden segítséget megad, hogy ilyen visszaélések miatt ne vetüljön árnyék a kommunista rendszer áldozatainak rehabilitálására irányuló folyamatra.

A politikus úgy véli, hogy ebben a pillanatban Romániában a jogállam és a jogbiztonság veszélyben van, amire - a védelem kérése mellett - felhívta Magyarország és az Egyesült Államok kormányainak, valamint diplomatáinak figyelmét. Szándékában áll ugyanezt tenni az európai és egyéb nemzetközi szervezetek irányába is.
Követelem, hogy ennek az ügynek a nyomozásából azonnali hatállyal vonjanak ki, minden ellenem felhozott vádat ejtsenek, valamint vonják vissza az ellenem foganatosított biztonsági intézkedéseket - írta Markó Attila.
A ploiești-i táblabíróság november végén jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az elsőfokú ítéletnek azt a részét, amely szerint az Erdélyi Református Egyházkerület elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

Markó Attila magyar nyelvű közleményét az alábbiakban változtatások nélkül közöljük:

Két napja került birtokomba a 393-P-2013-as számú korrupcióellenes nyomozati dosszié, az elhíresült „Bica-ügy” iratcsomója. Mindeddig állítottam, hogy nem voltam jelen azon az ominózus, 2011 március 15-i bizottsági ülésen, amelyen azt a kártérítést eldöntötték, ugyanis Brassó megyében több helyszínen is részt vettem a nemzeti ünnepi megemlékezésen.

Az iratcsomó tartalma nemhogy megcáfolná állításomat, hanem be is bizonyítja, ugyanis sem a bizottsági ülés jegyzőkönyvén, sem pedig az ülés más dokumentumán nem szerepel az aláírásom! Ebből az következik, hogy az ügyészek mindvégig tudták, hogy nem voltam jelen! Ennek ellenére november 20-án – bár éltem a hallgatás jogával – gyanúsítottból vádlottá tettek, másnap pedig kérték az előzetes letartóztatásom jóváhagyását.

Markó Attila, Alina Bica, Bica-ügy, korrupció, illegális visszaszolgáltatás, DNA, DIICOT,
A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Markó nem vett részt a március 15-én megtartott ülésen, hiszen aláírása nem szerepel az íven
Éppen ezért ezúton szeretném nyilvánosságra hozni a 2011 március 15-i bizottsági ülés dokumentumait, amelyből minden kétséget kizáróan kiderül az igazság. A táblázat 143-as pontja a híres kártérítési jegyzőkönyv, ennek végén találhatók az „APROB” megjegyzés után a bizottság jelenlevő tagjainak aláírásai. A kézzel írott jegyzőkönyv (amely hat oldalas és két részből áll: 10-es törvény és földtörvény) ötödik oldalán olvasható, hogy a bizottság egyhangúlag jóváhagyja ezt a kártérítést, majd ezt követik ismét a jelenlévő tagok aláírásai.

Végül pedig a következő nyilatkozatot kívánom tenni:

1. Határozottan állítom, hogy pályafutásom során soha nem éltem vissza a hatalmammal, soha nem kértem és nem kaptam anyagi hasznot sem magam sem általam más valaki számára semmilyen restitúciós vagy kártérítési ügy elintézéséhez. Mivel én soha nem tettem, ezért elítélem mindazokat, akik a restitúciós és a kártérítési folyamatot saját egyéni céljaikra használták fel. Egyben elhatárolódom tőlük és képességeim szerint minden segítséget megadok, hogy ilyen visszaélések miatt ne vetüljön árnyék arra a folyamatra, amely a kommunista rendszer áldozatainak rehabilitálását célozta.

2. Mind a Mikó-pert, mind pedig ezt az ellenem indított új bűnvádi eljárást igazságtalannak, jogtalannak, politikai indíttatásúnak és koncepciósnak tartok, az alapvető emberi és közösségi jogok megsértéseként értékelek. Állítom, hogy ebben a pillanatban Romániában a jogállam és a jogbiztonság veszélyben van. Emiatt hivatalosan kértem Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok védelmét (e két ország diplomáciája követte nyomon tárgyalásról tárgyalásra a Mikó-pert is), ugyanakkor felhívtam figyelmüket a romániai jogállami és jogbiztonsági problémák elmélyülésére. Szándékomban áll ugyanezt tenni az európai és nemzetközi szervezetek irányába is.

3. A Bica-ügyben szereplő bizottági ülésen nem voltam jelen – ez most már nem csupán saját állításom, de az ügyirat tartalma is ugyanezt bizonyítja. Ezért követelem, hogy ennek az ügynek a nyomozásából azonnali hatállyal vonjanak ki, minden ellenem felhozott vádat ejtsenek, valamint vonják vissza az ellenem foganatosított biztonsági intézkedéseket!

Markó Attila

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.