2014. december 6., szombat

Ma van a magyar pálinka napja

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület kezdeményezésére 2006 óta Szent Miklós napja a pálinka napja is Magyarországon. Szent Miklós a pálinka védőszentje is.


magyar pálinka napja, pálinka, gyümölcspárlat, ópálinka, törkölypálinka, ágyaspálinka
Korábban elsősorban a vidéki ember jellegzetes itala volt, ma már gyakran a minőségi borokhoz hasonló pillanatokat és jelzőket párosítunk hozzá.
A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok hagyományos, magyar fajtája, kivéve a szintén a pálinkák közé sorolt törkölypálinkát, amely törkölypárlat.

A pálinka, törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a pálinka elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.

A pálinkát hagyományosan gyümölcscefréből erjesztik és főzik, a törvény azonban nem korlátozza a gyümölcsmust és a főzéssel-passzírozással feldolgozott gyümölcs, az úgynevezett gyümölcsvelő használatát sem. Az aszalt gyümölcsök csak az erjedéskor tiltottak, a pálinka érlelésekor használhatók.

A magyar pálinkatörvény szerint a pálinka 100 százalékos gyümölcstartalmú (kizárólag hazai gyümölcsből készülhet), azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő - vagy édesítőanyagot nem tartalmazhat.

magyar pálinka napja, pálinka, gyümölcspárlat, ópálinka, törkölypálinka, ágyaspálinka

Kisüsti pálinka az a pálinka, amelyet ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékkel, kétszeri szakaszos lepárlással készítenek. Az érlelt pálinkát legalább 3 hónapig érlelik ezer literesnél kisebb vagy legalább 6 hónapig ezer literesnél nagyobb fahordóban.

Az ópálinkát legalább 1 évig kell érlelni ezer literesnél kisebb vagy legalább 2 évig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Az ágyaspálinkát legalább 3 hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel. A vegyes gyümölcspálinkához felhasznált gyümölcsöket a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben kell közölni. A törkölypálinka címkéjén a szőlő nevét kötelező, míg a termék származási, földrajzi helyét fel lehet tüntetni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTVA