2014. december 21., vasárnap

Letette a hivatali esküt Klaus Johannis

Románia újonnan megválasztott elnöke vasárnap a parlament ünnepi ülésén tette le a hivatali esküt és ezzel megkezdte ötéves elnöki mandátumát.


Románia, román elnöki hivatal, Klaus Johannis, államfő-beiktatás, Traian Băsescu,

Johannis székfoglaló beszédében hangsúlyozta, Románia nem maradhat az örökösen megkezdett és befejezetlen tervek országa, ezért konzultációra hívta a pártokat, hogy állapodjanak meg néhány fontos célkitűzésben és a megvalósulásukhoz vezető hosszú távú stratégiában.

Rámutatott: 2015 a politikai intézmények reformjának éve kell hogy legyen, amikor a pártoknak nem öt, hanem legalább ötven évre kell konszenzusos megoldást találniuk az alkotmány, a választási és pártfinanszírozási törvény módosítására.

Az új elnök közvetítői szerepével élve pártpolitikai érdekek felett álló nemzeti konszenzus megteremtését akarja kezdeményezni az oktatási rendszer, az egészségügy és nyugdíjrendszer reformja terén is.

Hirdetés ____________________________________________________
Kádár Sára Hajnalka: Visszapillantó
A Garabontzia Kiadó gondozásában Visszapillantó címmel megjelent Kádár Sára Hajnalka novellás kötete. Rendelhető a képre kattintva.
________________________________________________________________________Hirdetés

Johannis a jogállamiság megszilárdításának folytatását ígérte, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy mandátuma végén már nem a korrupció elleni harc lesz a közbeszéd központi témája.

Az új román államfő kijelentette: Románia külpolitikáját továbbra is az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség, a NATO- és az európai uniós tagsága határozza meg, ugyanakkor arra is kitért, hogy továbbra is Bukarest kell legyen a Moldovai Köztársaság legfőbb támasza az európai integráció felé vezető útján.

Johannis azt mondta: valamennyi román elnöke lesz, munkára hívta polgártársait és a november 16-i elnökválasztásra utalva megköszönte nekik, hogy 25 évvel a kommunizmus bukása után „ismét győzelemre segítették a demokráciát és a közügyekben való részvételt”.

A legfontosabb román állami intézmények, az egyházak és a Bukarestben akkreditált külképviseletek vezetőinek jelenlétében lezajlott eskütétel után Klaus Johannist a tíz év után távozó Traian Băsescu államfő fogadta az elnöki hivatalnak otthont adó Kotrocsényi-palotában és átadta neki az ország szuverenitásának jelképeit.

A vasárnapi szertartás nyomán Klaus Johannis hivatalosan Románia elnökévé vált.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI