2014. december 29., hétfő

Közlekedési korlátozások Székelyföldön is

Fennakadásokat okoz a közlekedésben a szélviharral párosuló erős havazás. Egyre rosszabbá és kiszámíthatatlanabbá válnak az út- és látási viszonyok Románia keleti és déli megyéiben.


Románia, közlekedés, Székelyföld, Hargita megye, havazás, útlezárás,

A romániai Országos Meteorológiai Intézet harmadfokú, vörös figyelmeztetést bocsátott ki hétfőn 13 óráig a Kárpát-kanyartól délkeletre fekvő Vrancea, Buzău és Brăila megyékre.

A térségben az erős havazás és a viharos szél járhatatlanná tette az utakat. A meteorológiai előrejelzés szerint a délkelet-romániai térségben a lehulló csapadék helyenként meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, a széllökések pedig a 90-95 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik. Buzău megye valamennyi országútját és megyei útját lezárták a hófúvások és a rossz látási viszonyok miatt.

Szünetel a forgalom a Bukarestet a tengerparti Konstancával összekötő A2-es autópályán a főváros és a Duna-híd közötti szakaszon.

Románia, közlekedés, Székelyföld, Hargita megye, havazás, útlezárás,
A hóvihar által sújtott térségben kilenc vonatjáratot töröltek, három vonat pedig elakadt a nyílt mezőn képződött hótorlaszokban
Az ítéletidő a légi közlekedésben is fennakadásokat okoz. Bukarestből csak többórás késéssel tudnak felszállni a repülők, egyes járatokat pedig töröltek.

Hargita megyében a 7,5 tonnát meghaladó járművek számára vezettek be korlátozást a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő és a Csíkszeredából a gyimesi szoroson át Moldvába vezető országúton.

Fotók: Jég- és hóalkotások
► Élő képek Hargitafürdőről

Erdélyben csak Hargita és Kovászna megyében, Brassó megyében, illetve Maros, Beszterce és Máramaros megye hegyvidékein van érvényben elsőfokú, sárga figyelmeztetés. A meteorológiai hatóság hótérképe szerint azonban a Magyarországgal határos megyéket és Szilágy megyét leszámítva csaknem mindenütt tíz centimétert megközelítő, a dél-erdélyi megyékben pedig ennél is több friss hóval kell számolni.

A román hatóságok arra figyelmeztetik az utazókat, hogy csak akkor induljanak el, ha nagyon szükséges. A havas utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt járművek közlekedhetnek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI
A fotó forrása: Facebook/Digi24