2014. december 26., péntek

Kopogtat a kemény tél: hóriasztás Székelyföldön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokú, sárga jelzésű figyelmeztetése szerint péntek estétől havazás kezdődik csaknem egész Romániában. 


időjárás, havazás, tél, Románia, Székelyföld, hóriasztás
Képünk illusztráció. Fotó: Makszim Sipenkov/EPA/MTI
A figyelmeztetés szerint a péntek estétől szombat estig tartó havazás következtében helyenként 20 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat.

A mostanihoz képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet is: akár 10-15 fokkal lesz hidegebb, néhol napközben sem lesz 0 foknál melegebb. Vasárnap érkezik a második hullám.

Románia déli, délkeleti megyéiben havas eső, ónos eső is előfordulhat. Az óránként 45-55 kilométeres sebességgel fúvó szél hótorlaszokat alakíthat ki az utakon.

A figyelmeztetés Erdélyben a Kárpátokkal szomszédos megyékre, így a székelyföldi Hargita és Kovászna megyére, valamint Maros megye egy részére, illetve Hunyad, Fehér, Szeben és Brassó megyékre terjed ki. A magyar-román államhatárral szomszédos romániai megyék nem esnek a figyelmeztetés hatálya alá.

havazás, hóriasztás, időjárás, Románia, Székelyföld, tél, havazás, hóriasztás, időjárás, Románia, Székelyföld, tél,
Két hullámban érkezik a tél Romániába. Forrás: ANM

A meteorológiai szolgálat egy másik, szintén első fokú, sárga jelzésű figyelmeztetése szerint vasárnap estétől hétfő estig a havazás újabb hulláma éri el Romániát, mely újabb, jelentős vastagságú hóréteget hagyhat maga után csaknem az egész országban.

A havazás ezúttal is az észak-erdélyi megyéket kerüli el. E második figyelmeztetésből csupán Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce és Maros megye maradt ki.

Várható időjárás Magyarországon szombat estig

Az esti óráktól nagyrészt kevés lesz a felhő, de a Duna-Tisza közén és néhol a nyugati határnál felhős marad az ég, és ott hószállingózás, gyenge havazás is lehet.

Fotók: A Balaton ködpaplan alatt
► Hargitafürdő: élő képek

Szombaton eleinte országszerte több órára kisüt a nap, majd délután a Dunántúlon fokozatosan beborul az ég, keleten lesz estig még kevesebb a felhő. Estefelé nyugaton, délnyugaton már hószállingózás, havazás várható. Az északi, északnyugati szél estére mérséklődik, északkeleten számíthatunk még éjszaka is egy-egy erős széllökésre. Szombaton a Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0 fok körül, -2 és +2 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Átalakulóban van kontinensünk időjárása. Észak, északnyugat felől egyre nagyobb területre hideg levegő áramlik, így az eddig többfelé tavaszias időt téli időjárás váltja fel.

Csütörtökön a Skandináv-félszigeten, a balti államokban Oroszország európai területein napközben is fagyott, helyenként nem emelkedett -10 fok fölé a hőmérséklet. A 40. és 50. szélességi kör közötti sávban 5 fok körüli a maximum-hőmérséklet, de a mediterrán térségben még mindig 10 fok fölé melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medencében is további hideg advekció várható, erősödik az éjszakai lehűlés, és szombaton már az átlagnak megfelelő hőmérséklet valószínű.

A medencétől nyugatra, délnyugatra kimélyülő ciklonnak köszönhetően nedvesebb levegő is eléri térségünket, szombaton estefelé a Dunántúl délnyugati, nyugati területein már havazás is várható.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI