2014. december 8., hétfő

Kézdivásárhely: pénzbírság a román zászlók hiánya miatt

Kovászna megye prefektusa ötezer lejes bírságot rótt ki Kézdivásárhely polgármesteri hivatalára, mert úgy vélte, a város nem volt megfelelően fellobogózva a román zászlókkal december elsején, a román nemzeti ünnepen.


A kézdivásárhelyi eset amiatt került be a román televíziók híradójába, mert ismeretlenek fekete zászlókat tűztek ki a román nemzeti ünnepen a város főterén álló házak némelyikére. A gyászlobogókra piros-fehér-zöld szalagot kötöttek.

A polgármesteri hivatal bíróságon támadta meg a bírságolási jegyzőkönyvet, és csak akkor fizeti ki a bírságot, ha jogerős ítélet kötelezi erre.

december 1-je, Kovászna megye, Kézdivásárhely, román nemzeti ünnep, román zászló, Románia, Székelyföld,

A város valamennyi önkormányzati épületére ki volt tűzve a román zászló, és a villanyoszlopokra is román zászlókat tűztek azon a helyszínen, ahol a város román közössége ünnepelt december elsején. A polgármesteri hivatal ugyanakkor minden támogatást megadott a román közösségnek a saját ünnepe megszervezésére. Az elöljárók azonban nem vettek részt a kézdivásárhelyi románok ünneplésén.

Marius Popică Kovászna megyei prefektus a múlt héten vizsgálatot rendelt el a gyászlobogók kézdivásárhelyi kitűzése ügyében. A gesztust a román állam elleni támadásnak minősítette, és megjegyezte, az a magyarokra sem vet jó fényt.
Sajnos a Polgári Törvénykönyvből törölték a román állam jelképeinek a meggyalázására vonatkozó cikkelyt. Márpedig a gyászlobogó kitűzése a román nemzeti ünnepen a román állam meggyalázásának számít - jelentette ki a nemzeti ünnepet követően a prefektus. 
December elseje 1990 óta Románia nemzeti ünnepe. 1918-ban az erdélyi, bánsági és magyarországi románok az e napon Gyulafehérváron tartott nemzetgyűlésükön - önrendelkezési jogukra hivatkozva - az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről fogadtak el határozatot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Székely Hírmondó