2014. december 13., szombat

Kelemen Hunor: Újratervezésre van szükség

Az RMDSZ elnöke szerint a szövetségnek hűnek kell maradnia azokhoz az alapértékekhez, amelyeket 25 éve képvisel, de ugyanakkor újra kell terveznie a politikáját.


Kelemen Hunor, magyarság, RMDSZ, Ponta-kormány, politika, magyarság, SZKT, SZÁT
Kelemen Hunor. Banga Előd-Ernő felvétele
Az RMDSZ elnöke a kormányból való kilépés mellett érvelt a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa szombati marosvásárhelyi ülésén tartott politikai beszámolójában.

Mint, elmondta, a választás után készített közvélemény-kutatás azt jelezte, drámaian csökkent azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik értelmesnek látták a kormányzás folytatását.

Kelemen Hunor szerint a szövetségnek most az a feladata, hogy megerősítse azoknak a hitét, akik kitartottak a szövetség mellett, és visszaadja azoknak a hitét, akik elpártoltak a szövetségtől. „A választóinknak a szövetségest, a megbízható partnert kell látniuk bennünk” - jelentette ki.

Kelemen Hunor úgy vélte, a szövetségnek az áprilisban tartandó kongresszusáig kell megtalálnia a jó válaszokat az új kihívásokra.
Hitelesnek kell lennünk, politikai értelemben vonzónak, bizalmat ébresztőnek. Innovatívnak a problémák megoldásában, rugalmasnak az eszközök használatában és megértőnek, odafigyelőnek. Nekünk magunknak is változnunk kell, mert a világ is változik körülöttünk. Nem szégyen azt mondani, hogy a mi szövetségünket újra kell bogozni, újra meg kell kötni, nem pedig feladni. A választóinknak bennünk továbbra is a szövetségest kell látniuk, a megbízható partnert.
Jelzés értékűnek tartotta, hogy a romániai elnökválasztáson több erdélyi magyar szavazott a második fordulóban megmérkőző jelöltekre, akik közül egyik sem ajánlott semmit a magyaroknak, mint az első fordulóban a két magyar jelöltre.
Hazudtak, akik azt állították, hogy a magyar-magyar verseny mozgósít - állapította meg az RMDSZ elnöke.
Azt is elmondta, a szövetségnek a hosszú távú célok felé kell fordítania politikáját. Ezek sorában az oktatás, az egészségügy, a közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztését, a vidékfejlesztést a többség és a kisebbség viszonyának a hosszú távú rendezését említette.

Az SZKT szombati ülésén döntött az RMDSZ kormányból való kilépéséről. Korábban a Szövetségi Állandó Tanács a kormányból való kilépést javasolta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/RMDSZ