2014. december 22., hétfő

Kelemen Hunor: elkezdjük az ellenzéki politizálást

A nélküle megalakult Ponta-kormány és a 2015-ös költségvetés megszavazásával az RMDSZ lezárta az átmeneti időszakot, ezt követően ellenzéki pártként kíván politizálni - jelentette be egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök.


RMDSZ, Ponta-kormány, magyarság, kisebbségi jogok, Románia, politika, kétnyelvűség, kultúra, műemlékek, Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla, Victor Ponta,

A szövetség egyelőre azt látja, hogy a Klaus Johannist elnöki tisztségébe segítő Nemzeti Liberális Párt sem határozta el, hogy milyen irányba kíván haladni: a párt egyes politikusai a kormány megbuktatásának a tervét, mások előre hozott választásokat emlegettek.

Az elnök szerint az RMDSZ akkor lehet érdekelt a kormánybuktatásban, ha azt látja, hogy az ellenzék „képes valamit a helyére tenni”.

Kelemen Hunor tévesnek tartotta Victor Ponta miniszterelnök korábbi megállapítását, mely szerint azért kell kormányon tartani az RMDSZ-t, mert így előzhető meg a magyar közösség radikalizálódása. A Székelyföld területi autonómiáját kezdeményező, kormányzati pozícióból benyújtott törvénytervezetet tartotta a legjobb bizonyítéknak arra, hogy a kormányzást nem lehet a magyarság féken tartása eszközének tekinteni. Elmondta, hogy a szövetség továbbra is a parlamenti politizálás eszközeivel kíván élni, és nincs különbség a szövetség kormányzati és ellenzéki hangvétele között.

Hirdetés ____________________________________________________
Kádár Sára Hajnalka: Visszapillantó
A Garabontzia Kiadó gondozásában Visszapillantó címmel megjelent Kádár Sára Hajnalka novellás kötete. Rendelhető a képre kattintva.
________________________________________________________________________Hirdetés

Kelemen Hunor bejelentette, hogy folytatódik a székelyföldi autonómiatervezet közvitája. Elmondta: fontos, építő jellegű kiegészítő javaslatok érkeztek a tervezethez, ezeket januárban kívánják összegezni, hogy beépíthessék a dokumentumba. Megjegyezte, januárban kíván azzal is foglalkozni, hogy vállaljon-e újabb elnökjelöltséget az RMDSZ áprilisban tartandó tisztújító kongresszusán.

Az RMDSZ elnöke „hihetetlenül veszélyesnek” minősítette, hogy a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészég a múlt héten terrorizmus gyanúja miatt indított vizsgálatot az RMDSZ ellen az SZKT legutóbbi ülésén elhangzott politikai állásfoglalások miatt. Hozzátette, ha a DIICOT nem állítja le az eljárást, az rányomhatja a terrorizmus gyanúját a szövetségre.
Amikor egy ügyészség ilyesmit mond, sok helyen kigyúlnak a piros lámpák, aztán mehetünk oltogatni ezeket. (…) A mai világban, akinek a terrorizmus gyanúját ráütik a homlokára, az hosszú időre szalonképtelenné válik mindenhol. Határozott állításom, hogy az SZKT-n elhangzott politikai nyilatkozatoknak nincs közük a terrorizmushoz - jelentette ki az elnök.
Hozzátette: az ügyészség nem kért tájékoztatást az RMDSZ-től az SZKT ülésén elhangzottakkal kapcsolatban, és azt sem tette világossá, hogy kinek a nyilatkozatát vizsgálja. Kelemen úgy vélte, ez a támadás abban különbözik a korábbiaktól, hogy ez ellen politikai eszközökkel nem lehet védekezni.
Az a konklúzióm kezd kikerekedni, hogy a kisebbségi érdekképviselet ellenzői új utakat keresnek a szövetségünk ellen, és a terrorizmusgyanú felröppentése ilyen új útnak tűnik - mondta Kelemen Hunor.
Többnyelvű feliratok a romániai műemlékeken

A sajtóbeszélgetésen Kelemen Hunor és Hegedüs Csilla arról is beszámoltak, hogy a romániai kulturális minisztérium rendelete értelmében 2015 végéig a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell azokat a műemlékeket, amelyek az érintett kisebbség kulturális örökségéhez tartoznak.


RMDSZ, Ponta-kormány, magyarság, kisebbségi jogok, Románia, politika, kétnyelvűség, kultúra, műemlékek, Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla, Victor Ponta,
Emléktábla a temesvári belvárosi református templom falán
Hegedüs Csilla elmondta, a Kelemen Hunor minisztersége idején előkészített rendelet, mely a cseréjük folytán végül az ő aláírásával jelent meg, négy kritériumot jelöl meg, amelyek valamelyikének a teljesülése esetén kötelező a kisebbség nyelvén történő feliratozás.

Magyar feliratnak is kell kerülnie azokra az épületekre:
1. amelyek építtetője vagy (2.) tervezője magyar volt,
3. amelyek a magyar kulturális örökség részét képezik,
4. amelyek olyan településen állnak, amelyen jelentős magyar közösség él, és ez igényli a feliratozást, vagy ha a megyei, esetleg helyi önkormányzat kéri ezt.

A minisztérium a feliratok formai jegyeit is szabályozta. Hegedüs Csilla megjegyezte, ha a többnyelvű feliratozás nem történik meg 2015-ig, „az elvileg büntethető”.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a rendelet fontos lépés a multikulturalitás, a többnyelvűség és a kultúrák kölcsönös tisztelete felé. A volt miniszter hozzátette, az intézkedés nemcsak a magyar, hanem a romániai német, zsidó, török vagy más kisebbségi közösségek számára is fontos.

Kelemen Hunor elmondta, az elmúlt kilenc hónapban magyar politikusok által vezetett tárca ismét összeállította és benyújtotta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) azt az anyagot, amellyel a Csíksomlyói Búcsúnak a világ szellemi öröksége részévé nyilvánítását kezdeményezik. A korábbi folyamodványuk azért akadt el, mert 2013-ban az UNESCO annak kiegészítését kérte, és az illetékes bukaresti bizottság „elszabotálta a válaszadást”. A politikus szerint Csíksomlyó ügye 2015-ben az UNESCO közgyűlése elé kell, hogy kerüljön.

Kelemen Hunor a magyar vezetésű kulturális tárcánál elvégzett munka fontos eredményének tartotta, hogy elkészült az örökségvédelmi törvénykönyv és a filmtörvény tervezete. Hozzátette azonban, a tárca jelenlegi vezetőit semmi nem kötelezi arra, hogy az előkészített tervezeteket benyújtsák a parlamentben. Kelemen Hunor kijelentette, ha a tárca nem nyújtja be a törvénytervezeteket, mérlegeli, hogy egyéni képviselői kezdeményezésként bocsássa azokat vitára a román parlamentben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.