2017. december 23., szombat

Kádár Sára Hajnalka: Ünnepvárás

karácsony, novella, ünnep, család, gyermekkor, advent, angyalváró,
Csípős kedvében érkezett a nyargaló szél a faluba, fekete felhőket gomolygatott maga előtt, végig rohant a fákon, dühödten rázta meg a zölden hivalkodó fenyőket. Ünnep hangulatát sugallta minden, otthon a vaníliás sütemény illata, a tanterem díszítése, az iskolai előadások, vetélkedők, játékok.


Semmi nem tudta lekötni figyelmét, tekintete egyre csak az ablakot leste. Aztán elcsendesedett a kinti világ. Ökölnyi pelyhekben kezdett esni a hó, sűrű fehér színével befestette az eget, a levegőt, a templomtornyot, a fákat.

Ujjongás szakadt fel belőle, a várakozás boldog öröme. Szüntelenül hullott, kavargott a hó.

Végre, hazaengedték. Mint felszabadult kiscsikó rohant ki a tejfehér sűrűségbe. A szél belekapott a kabátjába, havat fújt a szemébe. Nem törődött ezzel, megszaporázta a lépteit. A kerítéseket, házakat hósapka födte már, térdig süppedt a puha fehérségbe. Csodavilágba került. A kéményekből felszálló kék füst, az ablakokban az advent fényei hirdették az ünnepet. Hajtotta a kíváncsiság. Vajon, megjött már az angyal? Hozott karácsonyfát?

A kapu előtt megtorpant. Sötéten bámult rá a ház. Egy pillanatig elfogta a kétség, a félelem, aztán belépett az udvarra. A tornácon nagy kupacban állt a hó. Semmi nem mutatta az ember nyomát.

Hisz az angyalok repülnek, derült fel az arca. Türelmetlenül kukucskált be az ablakon, és a szemébe fények villantak. Apró kis gyertyalángok pislogtak a benti homályban. Kimondhatatlan öröm öntötte el, valósággal bezuhant az ajtón. Abban a pillanatban felgyúlt a villany, szikráztak a fényszórók a karácsonyfán, alatta ajándékcsomagok lapultak, szólt a Mennyből az angyal. Szülei is épp akkor léptek a szobába.

Mindenkit elbűvölt az öröm, a szeretet ünnepének hangulata. Percekig bámulta a csodát, majd énekelni kezdték ők is a karácsonyi dalt.

Kellemes meleg lebegett a házban, s a lelkében nagyobbra lobbant a szeretet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Illusztráció: Balázs Attila/MTI