2014. december 8., hétfő

Ismét földrengés volt Romániában

A Richter-skála szerinti 4,6-os* fokozatú földrengést jegyeztek vasárnap este, helyi idő szerint  23 óra 4 perckor Romániában - közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség.


földrengés, Richter-skála, Románia, Székelyföld, Vrancea-térség,

A romániai Országos Földtani Intézet szerint a rengés epicentruma megegyezett a két héttel ezelőtti, nagy erejű, 5,7-os fokozatú földrengésével: negyven km-re a föld alatt volt, 19 km-re Foksánytól. Hatását érezni lehetett Bukarestben és az ország délkeleti térségében.

Az Agerpres megemlíti: a november 22-i földrengés az év legnagyobb erejű földmozgása volt Romániában. A Kárpátok kanyarulatának külső részén, Vrancea térségben keletkezett 40 kilométernyi mélységben, 21 óra 14 perckor, és Bukarestben, illetve Székelyföldön is érezhető volt.
► A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás.
 A legutóbbi, 37 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.
* Az intézet később 4,5-re módosította a földrengés erősségét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.