2014. december 15., hétfő

Himnuszénekléssel tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön

Mintegy 150 ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektus épülete előtt hétfőn és tiltakozott az ellen, hogy a megye prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt. Szerdára Csíkszeredában hirdettek hasonló megmozdulást, amelyet Sepsiszentgyörgyön egy hétig naponta megismételnek.


Kovászna megye prefektusa, magyar himnusz, magyarság, Marius Popică, MPP, Románia, Sepsiszentgyörgy,
Henning János felvétele
A résztvevők többször elénekelték a magyar himnuszt. A Magyar Polgári Párt által kezdeményezett megmozduláson Tamás Sándor megyei tanácselnök is részt vett.

Marius Popică prefektus múlt szerdán ötezer lejre bírságolta az MPP-t amiatt, hogy a június 4-én tartott trianoni megemlékezés résztvevői elénekelték a magyar himnuszt.

A prefektusnak a magyar himnuszhoz és a székely zászlóhoz való viszonyulása miatt a kovásznai megyei önkormányzat hétfőn ismét elhelyezte a prefektúra épülete elé a „SIC - Terra Siculorum” (Székelyföld a neve latinul) feliratú, tizenkét négyzetméteres táblát, amelyet tavaly szereltettek le.

Tamás Sándor elmondta, hogy a prefektus büntetőjogi pert akar indítani ellene a székely zászló eltávolításáról szóló egyik jogerős bírósági határozat tiszteletben tartása miatt. Ezért úgy döntött, hogy önként eltávolíttatja az önkormányzati épületről a zászlót, ugyanakkor visszahelyezték a prefektúra épülete elé a táblát, hogy a székely jelképek láthatóbbá váljanak a kormány területi képviselőjének.

A prefektus korábban azt nyilatkozta, hogy a bírságot azért rótta ki, mert a megemlékezésen a szervezők nem énekelték el a román himnuszt is.

Hétfőn a prefektus egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a magyar himnusz eléneklését nem büntetik, csak az „intonálását”. A kormánybiztos azonban nem tudott világos magyarázatot adni arra, hogy mi a különbség az éneklés és az intonálás között, vagyis hogy mikor büntetnek, és mikor nem.

Az MPP hétfői közleményben úgy vélte, a prefektusnak nem magyarázkodnia kellene, hanem a törvényesség betartását felügyelve, a békés együttélés feltételeit kellene szavatolnia Háromszéken.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI