2014. december 9., kedd

Hargitai medvék élő egyenesben

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely által elhelyezett webkamerának köszönhetően élő egyenes adásban figyelhetik a hargitai hegyoldalban bóklászó barna medvéket az internetező természetrajongók.


természet, tudomány, állatvilág, barna medve, Hargita, Tóth Zsolt Marcell, medveles, Kiskamerák nagyvadak, Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely
Illusztráció. Balázs Attila felvétele
A közvetítést a természetfilmesek Medvelesnek nevezték el, ami igencsak ambiciózus húzás volt, a barna medve ugyanis nemcsak hogy óvatos, de a hideg beálltával rendszerint el is bújik, téli álomba merül.

A múlt héten, nem sokkal éjfél előtt felbukkant az első mackó. A jól megtermett nőstény medve első pillantásra egyedül érkezett, de miután felderítette a terepet, felbukkant a bocsa is. Nem siették el a látogatást, közel fél órát töltöttek az éjjel-nappal egyaránt látó webkamera látóterében, miközben az infra vadkamerák több fényképet is készítettek róluk.
A felvételek a Kiskamerák, nagyvadak című természetfilmünkhöz készültek, de mivel a kamerák kihelyezése amúgy is nagy feladat, azt gondoltuk, ne érjük be egyszerű kameracsapdás felvételekkel. Több kollégánk napokat dolgozott, de végül sikerült, és most élőben követhetjük nyomon, mi történik a vadonban - mondta el Tóth Zsolt Marcell, a kétrészes televíziós sorozat rendezője
A medvék látogatásának híre futótűzként terjedt az interneten, és akiket ébren ért a hír, nem is tudtak elszakadni a látványtól. Maga a rendező is éjjel kettőig meredt a képernyőre, és csak akkor tért nyugovóra, amikor már biztos volt benne, hogy a medvék odébbálltak.
Ez is része a munkánknak. Nem lehet kiszámítani, mikor van vége a napnak. A természetfilmezés már csak ilyen - mondta a rendező.
A többszörös díjnyertes természetfilmes a Médiatanács támogatásával több hónapja dolgozik azon a filmsorozaton, amely távirányítású kamerák felvételeivel hozza közel hozzánk a Kárpát-medence vadvilágát. A kész műsort 2015-ben tűzi műsorra a televízió. Aki viszont nem várna addig, az ITT figyelheti a medvéket, melyek bármikor felbukkanhatnak a nappalinkban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Híradó