2014. december 18., csütörtök

Gazda Zoltán: A prefektus hülyeségétől megáll az ész

Az intonálva előadott magyar himnusznak nincs helye romániai rendezvényen, hivatalos magyar személyiség hiányában – állítja a Kovászna megyei kormánymegbízott. A témában fogalmi és elvi vita zajlik Székelyföldön a helyi magyarok és a prefektus között.


Sepsiszentgyörgy, MPP, Marius Popică, Kovászna megye prefektusa, magyar himnusz, Himnusz, büntetés, Gazda Zoltán, Székely Nemzeti Tanács,
Napról napra többen tiltakoznak a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt
Hétfő óta minden nap úgynevezett énekórát tartanak demonstrálók Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna megyei prefektúra épülete előtt.

A napról napra duzzadó, szerdán már ezer fősre becsült tömeg az ellen tiltakozik, hogy Marius Popică kormánymegbízott bírságot szabott ki a Magyar Polgári Pártra a magyar himnusz eléneklése miatt. A párt június 4-i sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen történtekért a prefektus 5 ezer lejre büntette az MPP-t.

Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács irodavezetője a 180 percben azt mondta, a prefektus azzal indokolta a bírságot, hogy a magyar himnusz úgy hangzott el, hogy a megemlékezésen nem volt hivatalos magyarországi résztvevő. A prefektus egy 2001-ben elfogadott kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint egy idegen ország himnuszát csak az illető ország hivatalosságainak a látogatásai alkalmával szabad énekelni Románia területén.

Gazda Zoltán szerint a prefektus egy olyan „hülye” fogalmat is bedobott, hogy „megáll az ész”. Marius Popică e szerint azt közölte, hogy más az éneklés és az intonálás. Ha a himnusz az utóbbi módon hangzik el, akkor az büntetendő, ha csak egyszerűen énekelik, akkor nem. Gazda Zoltán szerint a prefektus intonálás alatt talán azt érti, hogy a nemzeti ima rezes bandával kísérve hangzik el, bár ebbe a differenciálásba mintha Marius Popică is belekeveredett volna.
Azt azonban kijelentette a prefektus, hogy az ablaka alatti dalolásért nem fog büntetni, mert a tüntetők ezúttal nem intonálnak, hanem énekelnek. A kirótt összeget az MPP nem fizette be, ekkora butaságot nem követ el a párt, mert elismernék, hogy tévedtek, amikor elénekelték a himnuszt – mondta Gazda Zoltán.
A prefektus döntését bíróságon támadják meg, a periratot már előkészítették, a keresetet csütörtökön beadják.

Gazda Zoltán arra számít, hogy nekik ad igazat a bíróság. Mint mondta, a prefektus szerint az elénekelt dal egy idegen ország himnusza, az MPP meg azt mondja, hogy ez a helyi, erdélyi magyarok himnusza is, akik között, a román mellett, sokan már magyar állampolgárok is.
Románia sokszor elfelejti, hogy európai uniós ország, és hogy demokratikusnak nevezi magát.
Gazda Zoltán szerint, ha az Európai Parlamentben elmondaná, hogy egy EU-s országban büntetendő egy másik tagállam himnuszának az eléneklése, el sem hinnék neki, hogy ilyen van.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió
A fotó forrása: Facebook